Szilágysomlyó: Pénteken az új piacon várják a vásárlókat

Pénteken megnyitja kapuit és hivatalosan felavatják a szilágysomlyói új piacot. A város központjában épült modern ingatlan nyolcvan százalékban helyi költségvetésből készült az európai szabványoknak megfelelően.

Ez nem akármilyen piac, nem egy egyszerű csarnok. Mivel a város központjában helyezkedik el, sok szép régi épülethez közel, és pár méterre a Báthory vártól, az volt a célunk, hogy olyan épületet emeljünk, amelyik beilleszkedik a központ arculatába. Ezért kicsit kisebb a csarnoknál, de megfelelő a kistermelőink számára, akik többnyire zöldség-, gyümölcs- és tejtermékeket árusítanak – mondta Szabó Ernő Csaba RMDSZ-es városmenedzser.

Szilágysomlyói új piac | A szerző fotói A piac nem csak a helybélieket, hanem a környékről érkező vásárlókat is kiszolgálja, többek között a szilágyperecseniket, varsolciakat, ilosvaiakat – mesélte a városgazda. Az ingatlan otthonias, a klasszikus ötvöződik a modernnel, a középkor építészeti stílusában épült, és mivel 50 méterre található a vártól, a műemlékvédelmi bizottság elvárásai alapján kellett kivitelezni. A helyiségekben tévé, légkondicionáló, korszerű világítás, térfigyelő kamera, szellőztető van.

Az új piac a régi helyére épült, három éve kezdték el a kivitelezést, amit egy év tervezés előzött meg. A beruházás összértéke hat millió lej áfával. 

Felújítják a Báthory várat

A Báthory vár felújítására a helyi önkormányzat aláírta az Észak-Erdélyi Fejlesztési Ügynökséggel (ADR) a szerződést, és bár 12 millió eurót igényeltek, remélhetőleg a hivatal megkapja a maximális támogatást, a 7 millió eurót, hogy mielőbb elkezdődhessen a vár korszerűsítése.A városgazda ismertette, az összegből konzerválnák a várat és a hozzá tartozó bástyákat, valamint területrendezési munkálatokat végeznének. „A Báthory vár, melyre mindannyian büszkék vagyunk, Szilágysomlyó jelképe, a mi történelmünkről mesélnek a falak és a kövek, ezért nem szabad veszni hagyni” – mondta Szabó Ernő.

Kérdéses a régi vashíd sorsa

A város másik szimbóluma, a Kraszna folyó fölött lévő vashíd is felújításra, illetve újjáépítésre vár. Bár az illetékesek a mély kátyúk miatt lezárták a gyalogos forgalom elől, a helybéliek továbbra is használják. Szabó Ernő elmondta, a híd állapotát felmérték a szakemberek, és megállapították, hogy a több mint száz éves hidat megette az idő vasfoga, tönkrement, megrozsdásodott, ezért veszélyessé nyilvánították. Amennyiben találnának megfelelő anyagi forrást, támogatást, lebontanák, és ugyanolyat építenének a helyébe, hiszen a híd is a szilágysomlyóiak szívügye, egy szimbólum, melyhez sok emlék fűződik – mesélte a városgazda.

Dr. Petri Mór, Szilágy Vármegye Monográfiája alapján az egynyílású, oszlopos rácsozatú vashíd 1904 márciusa és augusztusa között készült, a Csucsa-nagykárolyi állami közúton 70.000 korona költséggel. Megépítését követően minisztériumi, vármegyei és városi küldöttekből, valamint a diósgyőri vasgyár képviselőjéből álló bizottság teherpróbának vetette alá, műszaki felülvizsgálat után a hidat a tervnek megfelelőnek találták, a közforgalomnak november 30-án adták át. A híd acél elemei a diósgyőri Vasgyárban készültek, szegecseléssel kötötték össze őket. Kivitelezője Ince Lajos hídépítő vállalkozó volt.

Papp Zsolt helyi RMDSZ elnök, megyei tanácsos elmondta, már látszik az RMDSZ munkájának a gyümölcse Szilágysomlyón. Nagyon jó kapcsolatot ápolnak a város vezetésével, támogatják egymást, mert az a cél, hogy a város fejlődjön, épüljön. A várfelújítás kapcsán kiemelte, nagy lehetőség ez számukra, mert fontos, hogy múlt és a történelem, a Báthory név fennmaradjon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?