Bölcsőde, tömbház épül Szilágysomlyón

Szilágysomlyón a Kraszna part mellett, az egykori ócskapiac helyén bölcsőde és egy 16 lakásból álló ANL tömbház épül. Mellette játszótér és sportcsarnok készült az elmúlt években.

Szabó Ernő helyi városgazda elmondta, a munkálatok végeztével egy utcát is kialakítanak az adott területen, hogy könnyebben lehessen megközelíteni az új részt, melynek elkészültét már sokan várják. A Nicolae Bălcescu utcában lassan formát kap az új, fiatalok számára épülő ANL tömbház, melynek munkálatait 2019-ben kezdték el, de a kivitelezés megrekedt. A cég, amelyik felvállalta az építkezést, csődbe ment, ezért újra kellett licitálni a munkálatokra. Most egy szilágysomlyói vállalkozó folytatja a kivitelezést, és szépen emelkedik az épület. A munkálatok a tervek szerint haladnak, így jövő év közepe táján elkészülhet, és 2024-től 16 család beköltözhet a modern lakásokba – ismertette a városgazda. ,,Egy kiépített negyed lesz itt, sportcsarnokkal, játszótérrel, és nem messze van az óvoda is” – tette hozzá Szabó Ernő. A városban már van két ANL tömbház, az egyik 2009-ben épült a Mihail Sadoveanu utcában, a másik a Stadion utcában található, ezt 2015-ben adták át.

Szabó Ernő | A szerző felvételei

Az új tömbház mellett bölcsőde épül, az első a rendszerváltás óta. A munkálatokat, az ásatást, három hónapja kezdték el. A 40 férőhelyes bölcsőde megépítéséhez szükséges finanszírozást az egykori fejlesztési minisztérium, Cseke Attila tárcavezető hagyta jóvá. Mint mondta, a cél, hogy másfélszeresére növeljék a bölcsődei férőhelyek számát az állami intézményekben, támogatva ezzel a családokat, a gyermekvállalást és a fiatal anyákat. ,,Három év alatt akarunk annyi bölcsődét felépíteni, mint ahány az elmúlt 30 évben összesen épült” – nyilatkozta egykoron Cseke Attila szenátor. A jövő legalább annyira foglalkoztat minket, mint a jelen – tette hozzá Szabó Ernő városgazda, ezért az új tömbházzal és bölcsődével perspektívát nyújtunk a fiataloknak, hogy itthon maradjanak, itt telepedjenek le, itt építsenek jövőt, hiszen a fiatal szülőknek már modern bölcsődéjük is lesz. „Örülünk, hogy végre Szilágysomlyó is büszkélkedhet majd bölcsődével, hiszen erre minden nagyobb településnek szüksége lenne. Reméljük, hogy jövőre, az év közepe táján átadhatjuk, mert van rá igény. A Kraszna part melletti hármas óvodában működött egykoron bölcsőde, de idővel óvódává alakították, ugyanis megnőtt a gyermeklétszám. A kivitelezésre 12 hónap a határidő” – mondta Szabó Ernő.

Ez egy jó időszak a város történetében, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi projekt van kivitelezés alatt, és mennyi vár még kivitelezésre. Sokat fejlődött a város, és sok minden kilátásban van. Nagy előrelépéseket tettünk az elmúlt években, mert RMDSZ támogatással számtalan projektet sikerült kivitelezni vagy előre mozdítani. Mindezek olyan tervek, amelyek mind a helyi lakosok, mind a város jólétét, fejlődését szolgálják – zárta a városgazda.

(Nyitókép: Szilágysomlyó Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?