banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Részvételi költségvetés: új közösségi tér készül Kézdivásárhelyen

Kézdivásárhelyen a Részvételi Költségvetés idei kiadásának két nyertese volt: egyik pályázatból ifjúsági ház készül Nyujtódon, a másik pedig egy közösségi tér kialakítását látta elő. Ez utóbbi gyakorlatba ültetése is megkezdődött.

A céhes város önkormányzata idén harmadszor hirdette meg a Részvételi Költségvetés programját, erre a célra a költségvetésből százezer lejt különítenek el. Két pályázat bizonyult nyertesnek, egyiknek a kezdeményezői Nyújtódon ifjúsági házat létesítnek, a másik ötletgazdáinak köszönhetően egy közösségi teret hoznak létre a Dózsa György utcában, a BRD-bank szomszédságában. A két projektre 98 316 lejt fordítanak.

A szerző felvétele

A Dózsa György utcában lévő zöldövezet eddig karakter nélküli volt, a pályázók azért újragondolták és új funkciót adnak számára, így a helyi közösséget szolgáló egyedi közösségi teret hoznak létre. A pályázat célja, hogy a teret megnyissák, javítsák a gyalogos közlekedést, növeljék a zöldövezetet, valamint ez utóbbit minőségben bővítsék, környékbeli növényfajokkal. „Legyen egy találkozási pont, közösségi tér, ahol az emberek szabadidejükben összegyűlhetnek, megpihenhetnek, kikapcsolódhatnak, kapcsolatokat- teremthetnek és ápolhatnak. Ezt a célt szolgálják a gyalogos elemek, a színpad a lelátóval, valamint az új esztétikus pihenőpadok. Az új tér egy rendezett oázis lesz a tömbházrengetegben” – fogalmaztak a pályázat írói.

Az említett terület a környék sűrűn lakott tömbháznegyedében található, északi oldalról csatlakozik a szomszédos családi házakhoz. Eddig egyszerre volt alulhasznált (elzárt zöldterület) és felülhasznált is (parkoló autók). A tér jellegzetes elemeként elhelyeznek egy lugast, amely egyfajta kapuként áll a kert, tér peremén. Új letisztult lámpatesteket helyeznek ki, ugyanakkor lábazati világítást kapnak a padok, amely az eligazodást, és a biztonságot szolgálják, vonzóbbá teszik a látványt. Fontos szempont tartják, hogy közösségi projektként a zöld gondolkodás is szerepet játsszon, így új szemeteskosarak kapnak helyet, valamint biciklitároló is.

A projekt gyakorlatba ültetésével az önkormányzat munkatársai foglalkoznak, jelenleg a földmunka van folyamatban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?