Zilah: idén elkészül a tanuszoda és újabb két játszótér

Zilah önkormányzata a településen zajló beruházási projektek kivitelezését ellenőrizte az elmúlt napokban. Fazakas Miklós RMDSZ-es alpolgármester elmondta, a városvezetés a beruházást végző cégek képviselőivel találkozott, akik ismertették: a folyamatban lévő munkálatok jó ütemben zajlanak, ugyanakkor beszámoltak a helyszínen felmerülő problémákról is.

Európai alapokból a Mihai Viteazul sugárúton járdát és kerékpársávot alakítanak ki, sétálóutcát az Unirii utcán, továbbá felújítás alatt áll a Márvány tér és a Wesselényi tér. Korszerűsítik a DJ 191 jelzésű utat, a Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigradului és Cetății utcákat, valamint az Avram Iancu - Király utca szakaszt. Folyamatban van az új híd építése a Király utcán, és zöldövezetet alakítanak ki a Fenyves negyed és a volt Barompiac elhagyatott területein.

Épül a tanuszoda | A szerző felvételei

Az európai alapokból finanszírozott projektek többségét helyi vállalkozók végzik, ez előnyös Zilah gazdasága szempontjából, és a helyi közigazgatás számára, mert a felmerülő problémákat a lehető legrövidebb időn belül lehet orvosolni – ismertette az alpolgármester.

A tanmedencénél jól haladnak a munkálatokkal

Kormányzati támogatással épül a Liget negyedben az uszoda, melyet idén augusztusban remélhetőleg átadhat a kivitelező. Már elkészült az épület szerkezete, tető került rá, behelyezték az ablakokat, és kialakították a belső részt. Jelenleg a külső kerítésen dolgoznak, a járdák, sétányok, parkolók kialakításán. A belső térben folyamatban van az elektromos hálózat, hő- és vízvezeték kiépítése.

A tanmedence mellett öltözők, mosdók lesznek. Az átadást követően az uszodát a gyermekek a sportórákon, az úszás szerelmesei pedig az iskolaidőn kívül is használhatják. A beruházás a Nemzeti Befektetési Alap révén valósul meg, a projekt értéke 8,5 millió lej.

Két új játszótér épül Zilahon

Szintén európai alapokból Zilah önkormányzata két játszóteret alakít ki, az egyiket a volt Barompiacon, a másikat a Fenyves negyedben. Ezek a beruházások részei annak a 10 zöldterületnek, melyeket elhagyatott vagy romos területeken alakítanak ki, és amelyek közül nyolc már elkészült – közölte az alpolgármester.

A volt Barompiac területén épülő játszótér 7712 négyzetméteren létesül, a munkálatok 80 százaléka elkészült. A területen új bútorzatot helyeznek el, 33 padot, három függőágyat, öt asztalt, tíz hulladékgyűjtőt a szelektív gyűjtéshez, egy mellékhelyiséget, három pavilont, hat fahidat, két kerékpárutat és 13 világítótestet. Ezeken kívül a 3 és 12 év közötti gyermekek számára a területen játszótéri eszközöket szerelnek fel: hintákat, rugós játékokat, különböző mászóka-típusokat, homokozót, kötélpályát és sakkasztalokat. Az idősebbeknek kilenc fitneszgépet állítanak.

A Fenyves városrészen épülő játszótér 3242 négyzetméteren terül el, itt a munkálatok 50 százalékban befejeződtek. A Barompiaci játszótérhez hasonlóan 20 pad, 5 asztal, 10 hulladékgyűjtő, 13 világítótest, egy mellékhelyiség és egy kerékpártartó lesz. A 3 és 12 év közötti gyermekek számára hintákat, rugós játékokat, homokozót, hatszögletű mászókát, fitneszgépeket, gördeszka rámpát, teniszasztalokat állítanak.

Az említett beruházásokat a Regionális Operatív Program révén valósítják meg, a munkálatokat idén augusztusban fejezik be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?