Modern közvilágítást és elektromos buszokat kap Szilágysomlyó

Idén aszfaltozni fognak a szilágysági városban, felújítják a központot, s beindítják a helyi tömegközlekedést.

A tavalyi év a pályázatok éve volt Szilágysomlyón, a városvezetés közel húszat nyújtott be elbírálásra. A költségvetésből főleg előtanulmányokat és projekteket állítottak össze, hogy támogatást kapjanak a folyamatban lévő, valamint a kivitelezésre váró munkálatokra – mondta Szabó Ernő-Csaba városgazda.Szabó Ernő-Csaba városgazda | Fotó: Kulcsár Mária

A víz- és csatornarendszer bővítése a somlyói városvezetés egyik prioritása. Az elmúlt időszakban a város 60 százalékában kicserélték a régi, rossz vezetékeket és a főcsatornát, idén az újonnan épült utcákban, valamint Bükkön és Csehipusztában folytatják a munkálatokat.

„A pályázatokat maximálisan szeretnénk kihasználni, mert napjainkban minden háztartásban kell legyen vezetékes víz, csatornázás, földgáz, elektromos áram” – fogalmazott a városgazda. Ennek érdekében az Anghel Saligny programon keresztül két pályázatot nyújtottak be, földgázhálózat-bővítésre Szilágysomlyón, és fővezeték megépítésre Somlyócsehiben, ahol akár ipari övezet is létesülhetne a jövőben. Bár még nem érkezett visszajelzés, abban bíznak, hogy a két pályázat közül legalább az egyik nyertes lesz.

A Nagyfalusi úton befejezték a földgáz-hálózat kiépítését, ami nehéz és hosszan tartó munkálat volt, mert át kellett vágni a vasutat, a kivitelezés a Sós patakon és többnyire a főúton zajlott. „Ezekhez rengeteg engedélyre és jóváhagyásra volt szükség, de örülünk, hogy sikerült, mert a hosszú utcán sok lakóház és vállalkozás van. Ugyanitt volt olyan terület, ahol nem volt víz- és szennyvízhálózat, pályázat útján ezt is kiépítettük” – mondta Szabó Ernő.

Felújítják a városközpontot

Útszakaszok felújítására pályázat útján az igényelt 79 millió lejből 27 millió lejt kap a város, ebből leaszfaltozzák a főutat, felújítják a városközpontot, sáncokat betonoznak, járdákat építenek, a vezetékeket föld alá helyezik, hogy ne csak funkcionalitás, hanem arculat szempontjából is javuljon a belváros. 16 millió eurós pályázat révén leaszfaltozzák az utat a városközponttól Somlyócsehi, Csehipuszta és a laktanya irányába. Ez utóbbi esetében a 12 km-es távon járdát, árkokat építenének ki, és ahol lehetőség van, bicikliutat létesítenének.

Fotó forrása: Szilágysomlyó Facebook-oldala

A városban 700 világítótestet korszerűsítettek az elmúlt időszakban, a Környezetvédelmi Alap (AFM) pályázata révén pedig újabb 900-ra nyertek támogatást. „A hálózat régi, nagy a fogyasztás, a ledes világítótestek használata megoldást jelentene” – nyilatkozta a városgazda.

Az év elején elkezdik a közvilágítás modernizálását, a vezetékeket a rendőrség épületétől a zsinagógáig a föld alá helyezik, majd hasonló munkálatokat végeznek a főutcán és a park környékén.

Helyi járatok elektromos buszokkal

Ugyancsak a kormány támogatásával három környezetkímélő, elektromos autóbuszt vásárol a város, ezáltal Zilahhoz hasonlóan Szilágysomlyón is lesznek helyi járatok, amelyek a somlyócsehi állomástól a kaszárnyáig, Bükktől pedig a központig közlekednek. Kezdetben öt helyen tíz elektromos töltőállomást állítanak fel, de a tömbházak korszerűsítésének projektjében is szerepel újabb töltőállomások létesítése.

„Az elmúlt években kevés lehetőséget kaptak a kisvárosok, nem voltak pályázási lehetőségek. Ez a helyzet megváltozott, és remélhetőleg így marad, hogy mi is fejlődhessünk, eredményeket mutassunk fel, mert megvalósításra váró terveink vannak, akár uniós akár állami támogatásból. Amióta szervezetünk kormányon van, láthatóan sokat fejlődtek magyar közösségeink, és elmondható, mi is jó irányba haladunk, ha a programjainkat megvalósíthatjuk. Szilágysomlyóból egy olyan modern kisvárost szeretnénk, ahol lehetőségek vannak, ahova befektetők jönnek, hogy új munkahelyeket biztosíthassunk az itt élőknek” – mondta Szabó Ernő városgazda.

Kapcsolódók

Kimaradt?