Szijjártó Iohannis esélyeiről: Ha a NATO keleti szárnyát kell erősíteni, akkor miért ne jöhetne keletről a főtitkár is

Minél több képviselője lesz a Fidesznek és az RMDSZ-nek, annál erőteljesebb lesz a béke hangja Brüsszelben - mondta Szijjártó Péter Marosvásárhelyen. A magyar külgazdasági és külügyminiszter a Kelemen Hunorral tartott közös sajtótájékoztatón az RMDSZ jelötjeinek támogatására szólított. Mint fogalmazott, „minél erősebb képviselete van helyben az RMDSZ-nek, annál erősebbek itt a magyar közösségek, s minél erősebbek a magyar közösségek, annál erősebb és stabilabb támaszát tudják adni egy jó magyar-román együttműködésnek". 

„Ha a NATO kihívásai kelet felől jönnek, ha a szövetség keleti szárnyat kell erősíteni, akkor miért ne jöhetne keletről a főtitkár is” - mondta Szijjártó Péter a Maszol azon kérdésére, hogy még mindig kitart-e Magyarország Mark Rutte jelöltségének elutasítása mellett, s van-e esélye Klaus Iohannisnak a NATO-főtitkári pozícióért zajló versenyben. Közölte: örülne, ha egy kelet-európai jelölt kerülne a NATO élére. Mismételte, hogy egy olyan katonai szövetségben, ahol a bizalom alapvető fontosságú, elképzelhetetlen annak a Mark Rutténak a támogatása, aki Magyarország térdre kényszerítésére törekszik. Lapunk másik kérdésére válaszolva a magyar tárcavezető egyértelművé tette: a magyar kormány a legmesszemenőbben támogatja Moldova európai uniós integrációját, szakértői, technikai és politikai szinten is minden támogatást megad a Moldovai Köztársaságnak.

Egy, az erdélyi gazdaságfejlesztési program jövőjére vonatkozó kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: az hatékony és eredményes volt, abból mindenki profitált, szoros együttműködésben vannak a program jövőjével kapcsolatban. Kelemen Hunor is kiemelte, hogy a programot folyatni kell úgy, hogy az minden olyan kritériumnak megfeleljen, amelyet a felek elvárnak. MInt mondta, reméli, hogy azt mielőbb folytatni tudják.

Szijjártó azt is elmondta, hogy a június 9-ei európai parlamenti és helyhatósági választás Magyarországon és Romániában is rendkívüli fontosságú, és minél több képviselője lesz a Fidesznek és az RMDSZ-nek, annál erőteljesebb lesz a béke hangja Brüsszelben. „Románia és Magyarország is a háború szomszédságában él. Két és fél esztendeje a háborús veszély a szomszédunk, és ezek után azt hiszem, hogy nem meglepő, hogy mi, magyarok békét szeretnénk, békét szeretnénk minél előbb" - közölte a miniszter. Egyfajta sorsközösségnek nevezte a két nemzet között, hogy egy és ugyanazon napon választanak európai parlamenti képviselőket és helyi vezetőket is.

Szijjértó Péter és Kelemen Hunor Marosvásárhelyen Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala

Szijjártó Péter leszögezte, hogy az RMDSZ és a Fidesz is a béke pártján áll, és abban bíznak mindketten, hogy minél több békepárti képviselő lesz a következő európai uniós képviselő-testületben. „Azt bizton tudjuk állítani, hogy minél több RMDSZ-es és minél több fideszes képviselője lesz az Európai Parlamentnek, annál erősebb lesz a béke hangja Brüsszelben és Strasbourgban" - húzta alá. Kitért arra is, hogy a két párt nem csak a békében érdekelt, hanem a minél jobb magyar-román együttműködésben is, márpedig szavai szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy minél erősebb az RMDSZ Romániában, annál könnyebb jó kapcsolatokat építeni. „És minél erősebb képviselete van helyben az RMDSZ-nek, annál erősebbek itt a magyar közösségek, s minél erősebbek a magyar közösségek, annál erősebb és stabilabb támaszát tudják adni egy jó magyar-román együttműködésnek" - mondta Szijjártó. 

A miniszter ezért arra kérte a Romániában élő magyarokat, hogy vegyenek részt a választásokon június 9-én, és szavazzanak az RMDSZ jelöltjeire. „Mi megállapodtunk abban elnök úrral, hogy továbbra is szoros lesz az együttműködés Magyarország kormánya és az erdélyi, székelyföldi magyarokat képviselő RMDSZ között" - idézte az MTI Szijjártót. 

Kelemen Hunor elmondta: az Európai Unió jövője nem a bürokratákon, hanem az európai polgárokon múlik, ezért arra biztat mindekit, hogy vegyen részt a választásokon és támogass az RMDSZ-t. „Versenyképes gazdaság, kiszámítható bérek, biztonság, mindannyian ezt akarják Európában” - fogalmazott az RMDSZ elnöke. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?