Szexuális bűnözők, akiknek a börtönben volna a helyük, de a hatóságok nem találják őket

Romániában több mint 2600 szökevény bűnözőt tartanak nyilván, közöttük 36 szexuális bűnözőt keres még a rendőrség. Néhányukat a vizsgálati időszakban letartóztatták ugyan, de sikerült megszökniük, miután a bírák a jogerős ítélet előtt házi őrizetbe, esetleg bírósági felügyelet alatt szabadon engedték őket. A szexuális bűncselekmények elkövetői között több magyart is találunk.

A Libertatea hírportál tételes tízes listát tett közzé azokról a legkeresettebb bűnözőkről, akiknek rács mögött lenne a helyük, azonban így vagy úgy, eddig megúszták a bebörtönzést. Vannak közöttük, akikről tudják, hogy hol tartózkodik és zajlik a nemzetközi igazságszolgáltatási hercehurca, másokról pedig a hatóságoknak fogalmuk sincs, hol lehetnek.

A román állam egyébként csak tavaly több mint 2 millió eurót költött arra, hogy a börtönbüntetés elől elmenekült elkövetőket visszahozza az országba – derül ki az igazságügyi minisztérium dokumentumából. Alina Gorghiu miniszter szerint 735 személy hazaszállítására költötték ezt a pénzt, ami azt jelenti, hogy egy szökevény hazahozatala átlagosan 2700 euróba kerül az államnak. Az igazságügyi minisztérium ezt a pénzt – ha lehetőség van rá – be is hajtja az elítélteken.

Fotó: Borsi Balázs

De vannak, akik sokkal nagyobb árat fizetnek – jegyzi meg a hírportál. Ezt az áldozatok fizetik meg, akik a nyomozás és a bírósági eljárás évei után végül rájönnek, hogy az elkövető, bár papíron börtönbüntetésre ítélték, még mindig szabadlábon van.

Összesen 47 áldozatot hagyott maga után az a 36 szexuális bűnöző, akit a rendőrség még mindig keres. Őket nemi erőszak, kiskorúval való szexuális közösülés vagy szexuális erőszak miatt ítélték el. Az áldozatok közül sokan gyerekek.

Megszöktek a büntetés elől

A Libertatea által a bűnlajstrommal együtt közzétett listáján szerepel az a Csorba A. is, aki 2020-ban Kolozs megyében többedmagával, Kolozsi A. és Czuli C. társaságában egy mezőn megerőszakoltak egy 15 éves lányt. Az áldozat feljelentést tett a rendőrségen, a hatóságok pedig előbb őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték a három gyanúsítottat. Tíz nap múltán azonban Csorbát és Kolozsit házi őrizetbe engedte a bíró, egyedül Czuli maradt rács mögött, mert róla kiderült, hogy kábítószerrel is kereskedett. 2022 decemberében született jogerős ítélet az ügyben: Kolozsit öt és fél év, Csorbát és Czulit pedig öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Csorbának azonban sikerült eltűnnie a hatóságok elől, még mielőtt bevitték volna a börtönbe. Azóta is keresik, eredménytelenül.

Daniel O.-t pedofília, kábítószer-kereskedelem és kiskorúakkal készített szexuális videófelvételek miatt ítélték el társával együtt. 2015 és 2017 között előzetes letartóztatásban voltak, majd házi őrizetbe engedték őket, 2018 januárjában pedig a fővárosi törvényszék bírósági felügyeletté enyhítette a korlátozást. Egy hónappal később a két gyanúsított engedélyt kért, hogy külföldre utazzon orvoshoz és egy barátjuk lakodalmába, a bíró pedig engedte, hogy elhagyják Románia területét, ahová ezek után soha nem tértek vissza. Távollétükben Daniel O.-t hat és fél évre, társát pedig 6 év és 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A hatóságok azóta sem bukkantak a nyomukra.

Békési J. Bihar megyei, érmihályfalvi elítélt, akit többedmagával azért ítélt el a bíróság, mert 2018-ban a kisváros zsidó temetőjében több alkalommal megbecstelenített egy akkor 14 éves lányt. A korabeli híradásokból kiderül, Békési a barátait is rávette arra, hogy bekapcsolódjanak az erőszakba a sírkertben. A szexuális aktusokról videófelvételeket is készítettek és barátaiknak mutogatták, sőt a közösségi médiába is feltöltöttek videókat. A társaságukból csak egy fiatal tagadta meg, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen a fiatal lánnyal, egy elkövető pedig szintén kiskorú volt (így megúszta a jogi felelősségre vonást), a többi hét elkövető ellen büntetőeljárás indult. Az elkövetőket (Kovács R. kivételével, akinek egyéb büntetőügyei is voltak) felfüggesztett börtönre ítélték, így kapott Békési is tíz hónap börtönt három évre felfüggesztve, 60 napnyi kötelező közmunkát, illetve arra kötelezték, hogy fizessen az áldozatnak 5000 lejt. Egyik feltételnek sem tett eleget, ezért az ügyészség kérte a büntetése módosítását, a bíró pedig úgy döntött, hogy Békésinek le kell töltenie a 10 hónap börtönt. Az elkövető azonban idő közben külföldre utazott és azóta sem találják.

Gábor Cs. 19 éves volt, amikor 2020 augusztusában megerőszakolt egy 12 éves kisfiút. Két nap múltán letartóztatták, majd 2021 januárjában bírósági felügyelet alatt szabadon engedték. Két hónapra rá az ügyészség ismét kérte, hogy vegyék előzetes letartóztatásba, mert nem tartja be a hatósági felügyelet szabályait, a bíró azonban elutasította a folyamodványt. 2023 decemberében a bíróság öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, de az elkövető idő közben eltűnt.

Székely Cs. 18 éves korában, 2015-ben egy társával megvert és megerőszakolt egy férfit Iași megyében. Az ügyben eljáró bíró döntése értelmében szabadlábon védekezhetett, azonban ő kereket oldott, alhagyta az országot. Távollétében hat év börtönbüntetésre ítélték, míg társát bizonyíték hiányában felmentették. Bár nemzetközi körözést adtak ki ellene, nem találják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?