Száguldozva próbált elmenekülni a rendőrök elől az elítélt nagybányai polgármester Németországban

Az öt év letöltendő börtönbüntetés elől az országból elmenekült Cătălin Cherecheș nagybányai polgármestert kedden este Németországban kapták el és vették őrizetbe, miután a román hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a nevére. Elfogásának körülményei is napvilágot láttak: a nagynénjével óránkénti 200 kilométeres sebességgel száguldott az augsburgi vonatállomás felé, ahonnan egy szerelvényen el akarta hagyni Németországot, a rendőrök összehangolt akciója nyomán azonban ez a terve már meghiúsult.

Cătălin Cherecheș szökésben lévő nagybányai polgármestert az augsburgi vasútállomás környékén fogták el, miközben megpróbált elmenekülni Németországból. Egy nagynénjével volt, akivel 200 km/órás sebességgel hajtott a vasútállomásra – tudta meg a G4 Media hírportál.

Amikor megérkeztek az állomásra, megpróbáltak kiszállni az autóból, és végül taxiba szállt, ekkor fogták el a bajor rendőrök és a helyi szervezett bűnözés elleni ügyosztály munkatársai.

A fotó a polgármester elfogása után készült | Forrás: g4 Media

„A nemzetközi rendőrségi együttműködés, valamint a román rendőrség és a német, magyar, osztrák és olasz hatóságok közötti adat- és információcsere eredményeként a bajor rendőrök Augsburgban megtaláltak és őrizetbe vettek egy 45 éves nagybányai férfit, aki nemzetközi körözés alatt állt. A külföldi partnerek a román rendőrség információi alapján jutottak a férfi nyomára” – áll a román rendőrség kedd esti közleményében.

A nagybányai polgármestert, Cătălin Cherecheșt megvesztegetésért jogerősen 5 év börtönbüntetésre ítélték. Ugyanakkor a kolozsvári fellebbviteli bíróság 4 évről 5 évre emelte a közhivatalba vagy bármely más köztisztségbe való megválasztásának, az államhatalom gyakorlásával járó tisztség betöltésének, a polgármesteri tisztség betöltésének jogát érintő további büntetését.

A bíróság elrendelte továbbá egy Porsche Cayenne típusú gépkocsi, egy 74 négyzetméteres telek és egy 9/788-as parkolórész lefoglalását 65 000 lej és 5000 euró értékben, amelyre külön elkobzást rendelt el. A bíróság elrendeli, hogy a lefoglalás 57 000 lej összegű (a vádemelési, az elsőfokú és a fellebbezési szakaszra vonatkozó) perköltségek teljesítését is biztosítsa.

A konkrét eljárási még folyamatban van annak érdekében, hogy Cherecheșt behozzák az országba.

Idő közben Cătălin Predoiu román belügyminiszter köszönetet mondott és gratulált a román és német rendőröknek, valamint a hazai és külföldi intézményes partnereknek, akik „közvetlenül és tartósan együttműködtek az elítélt bűnöző, Cătălin Cherecheș elfogásában”.

„Köszönetet mondok a magyar, osztrák és olasz rendőröknek is, akikkel együttműködtünk és együtt dolgoztunk a nemzetközi rendőrségi művelet során. Végül, de nem utolsósorban köszönöm az újságíróknak, akik megértették ezekben a napokban, hogy az elfogási művelet védelme érdekében korlátoznunk kellett az üggyel kapcsolatos kommunikációt” – tette hozzá Predoiu.

Mint ismert, Cătălin Cherecheș elleni bírósági eljárásban pénteken hirdettek jogerős ítéletet. A férfi még aznap reggel, egyik rokona személyigazolványát használva elhagyta az országot. Előbb prszágos, majd nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a nevére, továbbá az igazságügyminiszter közölte, szökésért további büntetésre is számíthat. A határállomáson történt mulasztásokért belső vizsgálatot rendeltek el, és menesztették a vámparancsnokot is.

Kapcsolódók

Kimaradt?