Elfogták és őrizetbe vették Cătălin Cherecheş nagybányai polgármestert Németországban

Elfogták és őrizetbe vették kedden a bajor rendőrök Augsburgban Cătălin Cherecheş nagybányai polgármestert, akit korrupció miatt öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Romániában – közölte a román rendőrség.

A közlemény szerint a nemzetközi rendőri együttműködésnek köszönhetően, valamint a Román Rendőrség és a német, a magyar, az osztrák, illetve az olasz hatóságok közötti adat- és információcsere révén sikerült kézre keríteni a nemzetközi körözés alatt álló politikust.

Nagybánya polgármesterét vesztegetés többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság. A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Cherecheş aznap reggel egy rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot.

Fotó forrása: Cătălin Cherecheş  Facebook-oldala

Hétfőn olyan sajtóinformációk láttak napvilágot, Olaszországban, a Szicíliától 100 kilométerre délre fekvő Pantelleria szigetén rejtőzködik a korrupció miatt ötéves börtönbüntetésre ítélt Cătălin Cherecheș. Ugyanakkor olyan értesülések is napvilágot láttak, amelyek szerint az elítélt nagybányai polgármester Németországban vagy még mindig Magyarországon tartózkodik. Mint kiderült, a németországi elképzelés bizonyult helytállónak.

A nagybányai polgármester esetében is alkalmazni fogják a törvényt, amely értelmében 6 hónaptól 3 évig terjedő időtartammal növelhető azoknak a jogerősen elítélt személyeknek a börtönbüntetése, akik megszöknek a szabadságvesztés végrehajtása elől – jelentette be Alina Gorghiu igazságügyi miniszter.

Mint ismert, vasárnap menesztették a határrendészet főfelügyelőjét, Victor Ștefan Ivașcut, miután Cătălin Cherecheș, pénteken egy rokona személyi igazolványát használva menekült el az országból a petei határátkelőhelyen. Cătălin Predoiu belügyminiszter elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a – magyarországi Csengersimával közúti összeköttetést teremtő – petei határátkelőnél, megállapítandó: milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló nagybányai polgármester, „ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?