Székelykocsárdon rendezték meg az idei Fehér Megyei Magyar Pedagógusnapot

Tizenegyedik alkalommal került sor a rendezvényre, melynek keretében könyvbemutató és csapatépítés is volt.

Idén Székelykocsárd adott otthont november 29-én a rendezvénynek: a Gróf Gálffy János Magyar Közösségi Házba ötven pedagógus érkezett, egy-két iskola kivételével mindenhonnan eljöttek a találkozóra. Történetének egyik legsikeresebb kiadását érte meg a Fehér megyei pedagógusokat megszólító rendezvény, amelyet olykor konferenciának, máskor találkozónak tituláltak, ám a lényege mindig ugyanaz volt: kellemes, oldott hangulatban, egymásnak örvendve és egymást tisztelve megbeszélni a közös problémákat, megosztani a sikereket, tervezni a jövőt.

A jelenlevőket Nagy Tímea, a Fehér megyei kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő, az esemény főszervezője üdvözölte, kihangsúlyozva a pedagógusok közös, egyirányú gondolkodásának a fontosságát.

A szerző felvétele

Sărmașiu Floarea, a székelykocsárdi Simion Lazăr Általános Iskola igazgatója köszöntötte a vendégeket és elmondta: az általa vezetett intézményben nagyon jó az együttműködés a magyar és a román tagozat között illetve az önkormányzattal is, számára már bebizonyosodott, hogy „együtt nagy dolgokat lehet megvalósítani”.

Csegezi Zsuzsa, Székelykocsárd polgármestere tartalmas, hasznos és kellemes együttlétnek nevezte a találkozót az egykori pedagóguskollégáival. „A tudásra fordított befektetés fizeti a legmagasabb kamatot”- idézte Benjamin Franklint az elöljáró.

Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, a rendezvény ötletgazdája, elmondta: a pedagóguskonferencia a kellemest a hasznossal ötvözi, ezért van évről-évre töretlen sikere, majd ismertetett néhány soron következő programot, eseményt.

Bartha Melinda, a Bethlen Gábor Kollégium pedagógia szakos tanára bemutatta volt tanítványa, Tőkés Tímea Erzsébet munkásságát és méltatta Játéközön című könyvét. A szerző elmondta: játékgyűjteménynek indult a könyv, majd dr. Demény Piroska javaslatára kiegészítette egy elméleti résszel is. Tőkés Tímeától megtudtuk, hogy már gyógypedagógus szakmájából kifolyólag is arra törekedett, hogy nem csak az óvónők és a tanítónők, hanem a szülők is megértsék és haszonnal forgathassák a kiadványt. A  Játéközön második része, a fokozatosság elve szerint, a legegyszerűbbektől a komplexebbek felé fűzi fel a nyolc fajta játéktípust, amelyeket a szülők is meg tudnak valósítani otthon, de akár csoportban is alkalmazható. „Nekünk, pedagógusoknak is jó felüdülést jelenthet a játék” – tette hozzá Tőkés Tímea.

A találkozó kiemelt foglalkozása egy kiválóan felépített csoportösszerázó volt, amelyet Fodor Enikő, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum történelem szakos tanára vezetett. A találkozóra kijelölt témákat, úgymint az iskola kapcsolata a szülőkkel, az egyházakkal, civil szervezetekkel, más településekkel, iskolamarketing, tehetséggondozás, mind interaktív, csoportos tevékenységek formájában valósították meg és közösen fogalmazták meg a konklúziókat, így nem csak tanulságos, hanem szórakoztató is volt mindenki számára.

A nagyenyedi származású pedagógus elmondta: nagyon hálás mindazért, amit Fehér megyétől kapott, majd utalt arra a sajátos helyzetre, amikor „Romániában magyarként, Magyarországon határon túliként tekintenek ránk, miközben nap mint nap megéljük a szórványra jellemző sorsunk”.  Szinte mindenhol kivételek vagyunk, akárcsak Franz Kafka, aki német volt a csehek között, művész a polgárok között, zsidó a keresztények között.  Az íróra való utalás egy másik, a pedagógusokra vonatkoztatható analógiát is felidézett az előadóban: Fodor Enikő az Átváltozás című novellát példázva, amelyben a főszereplő egy reggel arra ébred, hogy féreggé változott, de először csak amiatt aggódik, hogy elkésik a munkából...A groteszk, többféleképp értelmezhető mű a sors ellen irányuló lázadásként vagy akár a világtól való teljes elidegenedésként is értelmezhető. „Ügyeljünk arra, nehogy kafkásan érezzük magunkat, hanem nap mint nap gondoljunk azokra a feladatokra, amelyeket teljesíteni tudunk, mégha képletesen átváltozva is, hiszen ezek teszik széppé a mindennapjainkat” – figyelmeztetett az előadó.

A nagyenyedi Dr. Brendus Gyula Egyesület, a székelykocsárdi Cserevár Egyesület, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség illetve a Fehér megyei Tanítók Háza által támogatott esemény szeretetvendégséggel ért véget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?