Csegezi Zsuzsanna székelykocsárdi polgármester: az emberek értékelték a munkámat

A Fehér megyei Székelykocsárd község azon kevés települések közé tartozik, ahol a vasárnapi önkormányzati választásokat követően az RMDSZ-nek úgy sikerült polgármesteri mandátumot és több tanácsosi tisztséget szereznie, hogy a magyarság aránya nem éri el a harminc százalékot sem. Csegezi Zsuzsanna újrázó polgármester a korábbi kettő helyett most már öt RMDSZ-es tanácsos segítségével folytathatja a sikeresen elkezdett munkát a faluban és a hozzá tartozó Vajdaszegen. Amellett, hogy az infrastruktúra sokat fejlődött, és a jövőben is erre koncentrálnak, vannak kifejezetten eredeti, a község adottságait kamatoztató elképzeléseik is, például egy vízpalackozó-üzem létrehozása. De büszkék a környező szórványtelepüléseken élő magyar gyermekek oktatásáért tett erőfeszítéseikre is. Ezekről kérdeztük az RMDSZ öt női polgármesterének egyikét.  

Hogyan összegezné, értékelné az elmúlt négy évet? Mozgalmas első mandátumot tudhat maga mögött.

Az első négy év mindig nehéz, nagyon sok elmaradt problémát kellett rendbe tenni, és aztán onnan tisztalappal indulni. Itt az volt a helyzet, hogy húsz éven keresztül a többségi román pártok gyomrozták egymást, és minden infrastrukturális fejlesztési és befektetési lehetőséget elszalasztottak, csak azért mert két nagy kaszt volt a helyi tanácsban. Emiatt a polgármestereknek nem sikerült a javaslataikat kivitelezni, hiszen a helyi tanács általában ezen javaslatok ellen szavazott.

Az én mandátumomban azonban már nagyon színes társaság voltunk. Székelykocsárdnak tizenegy helyi tanácsosa van, akik hat különböző pártnak a tagjai, tehát a múltkori választások alkalmával hat polgármesterjelölt indult, és ők mind be is kerültek a helyi tanácsba. Én két RMDSZ-es tanácsossal tudtam együttműködni, de ahhoz, hogy egy tanácshatározatot átvigyünk, legalább három pártnak kellett összefognia, hogy többséget alkossunk. Tíz tanácsos kettesével oszlott meg a testületben és egy pedig egyedül volt.

Az első mandátumom elején el is mondtam nekik: tudom azt, hogy két tanácsossal nem tudok hegyeket mozgatni, ezért muszáj mellénk állniuk, ha azt akarják, hogy a faluban a dolgokat jó útra tereljük és fejlődjünk. Hogyha nem támogatnak, akkor hiába ülünk itt négy évig. Megint eltelik egy mandátum és nem dolgozunk semmit.

Az alpolgármestert melyik párt adta Székelykocsárdon?

Nemzeti liberális párti az alpolgármester. Fehér megyének egyébként a többsége PNL-s évtizedek óta. A megyei tanácsban is ez a párt van többségben, körülbelül nyolcvan százalékban PNL-sek alkotják, Ion Dumitrel pedig hosszú évek óta a párt megyei tanácselnöke. Négy évvel ezelőtt nagyon erőltették, hogy PNL-s alpolgármestert válasszak. Azt ígérték, hogyha így történik, akkor a megyei önkormányzat támogatni fogja a községi fejlesztéseket, de nem így történt. Nem tartották be az ígéretüket és nem támogattak majdnem semmivel.

Ezek szerint más forrásokhoz kellett folyamodniuk a fejlesztések terén. Hová fordultak?

Az elmúlt négy év alatt főként kormánypénzekből és uniós forrásokból fejlesztettük a településeket. Nagyon szép összegeket tudtunk lehívni a fejlesztési minisztérium PNDL-programjából (helyi fejlesztések országos programja – szerk. megj.). Azzal nagy szerencsénk volt, mert így az utak aszfaltozását és az új orvosi rendelő megépítését is kormánytámogatással sikerült megvalósítani. A megyei tanácstól nagyon kevés támogatást kaptunk, éppen annyit, hogy ne mondhassák azt, semmit sem adtak. Az utolsó évben ráadásul az alpolgármester minden szempontból akadályozta a munkánkat.

Melyek voltak a legfontosabb megvalósítások az elmúlt négy évben?

Egyértelműen az infrastruktúra fejlesztése, főként az utak leaszfaltozása. Ez egy majdnem hatmillió lejes beruházás volt, ekkora pénzösszeget Kocsárd soha nem kapott minisztériumi pénzekből. Nálunk majdnem harminc év alatt egy kilométert sem aszfaltoztak. Mi voltunk az a falu Fehér megyében, ahol 911 méter aszfalt volt, tehát még egy kilométer sem. Ennyi történt ’90-től errefele. Persze, hogy mindenki ezt tartotta a legfontosabbnak, és valóban ez a legnagyobb megvalósítás.

Az orvosi rendelő a második legfontosabb megvalósítás. Modern EKG-készüléket szereltünk be, fogorvosi rendelőt hoztunk létre, minden felszerelés megfelel a modern európai követelményeknek. Szerintem egy hónapon belül át is vehetjük a kész rendelőt. A sportpályát európai uniós pénzekből valósítottuk meg. A kolozsvári kivitelező nagyon jó munkát végzett, ilyen minőségű pálya nincs is jelenleg Fehér megyében.

Tekintsünk egy kicsit a jövő felé. Nagy arányban nyerte meg a választásokat, ami azt is jelenti, hogy a szavazás során az etnikai szempontok nem játszottak nagy szerepet a választók körében. Milyen lesz az új helyi tanács összetétele?

Az új közgyűlésben öt RMDSZ-es tanácsos lesz, amire azelőtt soha nem volt példa. A kilencvenes években, amikor még nagyobb volt a magyarság aránya, akkor volt három magyar tanácsos. 2000-től errefelé jellemzően csak kettő, és mostantól öt tanácsosunk lesz.

Mi magyarázza azt, hogy sikerült ilyen nagyarányú támogatottságot szerezni?

Mindenki nagyon csodálkozott az eredményeken, és természetesen mi boldogok vagyunk. Azt mondom, hogy ez a jól elvégzett munkának az eredménye. Tényleg próbáltam olyan polgármester lenni, aki nem tesz különbséget román, magyar és cigány között. Ennek a választásnak az eredménye mindezt mutatja, hiszen messze nem csak magyar szavazatokkal nyertem. Tény és való, hogy a magyarok ezúttal nagyon összefogtak, de akkor sem sikerült volna, ha nincsenek román szavazataink.

Milyen tervekkel vág neki a következő négy évnek?

Az összes utcának a leaszfaltozásával, hiszen megvalósult eddig az a hat kilométer, de mi lesz a maradék több mint tíz kilométerrel? Meg is van rá a projektünk, csak azt várjuk, hogy a minisztérium nyomja meg a startgombot, mi pedig adjuk le a dokumentációkat.

Aszfaltozáson kívül melyek a lényegesebb elképzelések?

Saját vízhálózatunk van, amelyet mi magunk működtetünk, tehát nem tartozunk a megyei nagy vízszolgáltató céghez. A saját vízszolgáltató cégünk fejlesztése a második legnagyobb célkitűzésünk, ezen belül is vízpalackozó-üzemet szeretnénk létrehozni. Ugyanis nagyon jó minőségű vizünk van, saját forrásainkból, szám szerint huszonkettőből. A vízpalackozó-üzem létrehozásával természetesen munkahelyeket is teremtenénk, valamint ez többlet bevételi forrás is lenne a község számára. Az idősekre is gondolunk, számukra otthoni beteggondozói hálózatot hoznánk létre a községben.

A roma gyermekek iskola utáni foglalkoztatását is meg kell oldanunk, ugyanis lassan jóval többen vannak, mint a más etnikumú gyermekek. Ezek a gyermekek hazamennek az iskolából, és otthon senki nem foglalkozik velük, ezért hiába járnak be, nem tudnak írni-olvasni.

Az elmúlt időszakban továbbá szerettünk volna létrehozni egy szórványkollégiumot a magyar gyermekek számára. A Cserevár Egyesülettel, amelynek az elnöke voltam még mielőtt polgármester lettem volna, erre törekedtünk. Azzal foglalkoztunk a kezdetektől, hogy a környező falvakból behoztuk a gyermekeket Székelykocsárdra iskolába. Két kisbusszal szállítjuk őket Kolozs, Maros és innen, Fehér megyéből, azokról a szórványtelepülésekről, ahol bezárt már a magyar iskola. Minden nap hozzávetőleg kétszáz kilométeres távot tesznek meg a kisbuszaink. Mindezt azért, hogy ne szűnjön meg a magyar nyelvű oktatás Kocsárdon.

Ennek köszönhetően a községben tanuló háromszáz gyermekből körülbelül hatvanan magyar anyanyelvűek. Az oktatási programnak nagy előnye továbbá, hogy Kocsárdra óvodások és elemi osztályosok is járnak, vagyis az a korosztály, akiket a szintén Fehér megyében található magyarlapádi szórványkollégiumba még nem mernek beíratni a szülők.

De most már ott tartunk, hogy annyi gyermek jelentkezik, hogy a két kisbusszal nem tudjuk szállítani őket, ezért lehetséges, hogy azt a megoldást választjuk, hogy az ötödik-nyolcadik osztályosok átkerülnek a magyarlapádi kollégiumba.

Mit gondol, melyek azok az elvek, amelyeket betartva sikeresen folytathatja a község vezetését?

Ha az ember becsületesen végzi a munkáját, akkor attól függetlenül, hogy milyen százalékban élnek románok, magyarok vagy romák a községben, értékelik az emberek a munkánkat. Voltak olyan pillanataim az elmúlt négy év alatt, amikor azt mondtam, hogy nem éri meg, és abbahagyom az egészet. De, ami most történt, az hogy ennyire összefogtak az emberek, és nagy meglepetést okoztak, azt mondom, az eddigi munkámnak az eredménye.

A négy év alatt hoztam olyan döntéseket, amiket utólag korrigálnom kell, és azt gondolom, hogy sokkal könnyebb lesz a második mandátum, de persze rengeteget kell dolgoznom. Tanultam a hibáimból, amelyeket nem fogok megismételni. Úgy alakítom ki a körülöttem dolgozó csapatot, hogy megbízhassak bennük.

Kapcsolódók

Kimaradt?