FRISSÍTVE – 134 ezer tanár továbbra is sztrájkol, tüntetést szerveznek a fővárosban

Az oktatási szakszervezetek szerint az általános sztrájkba lépett alkalmazottak 87 százaléka még mindig tiltakozik. „A sztrájk folytatódik” – jelentették ki kedden este. FRISSÍTÉS: Az oktatási szakszervezetek vezetői szerdán bejelentették, csütörtökön vagy pénteken ismét tüntetnek a fővárosban. Körülbelül 20 ezer embert várnak a megmozdulásra.

„A sztrájk akkor ér véget, ha a kormány olyan megoldással áll elő, amelyet a tanárok is elfogadnak. Minél tovább húzódik ez a vita, annál nagyobb az esélye annak, hogy elhalasztják az országos vizsgákat” – mondta szerdán Ovidiu Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség vezetője.

A szakszervezetek adatai szerint kedden 134 ezer tanár sztrájkolt, ami a szakszervezeti tagok 86,93 százalékát jelenti. Az oktatási miniszter kedden úgy fogalmazott: a tanügyi alkalmazottak 52,8–52,9 százaléka, a tanárok 59,4– 59,5 százaléka sztrájkol jelenleg. Május 31-én, a kormányrendelet kibocsátása előtt ez az arány 64 százalék volt. A szakszervezeti vezetők megjegyzik, Deca téves adatokat közölt, mert azok az oktatásban dolgozók teljes számán alapszanak.

Fotó: Megyesi Helga

A szakszervezetek ismét felszólították a kormányt, hogy az oktatás érdekében „sürgősen folytassák a tárgyalásokat”.

A tanügyminiszter egyébként örvendetesnek nevezte, hogy egyre kevesebb tanár sztrájkol. „Egyértelmű, hogy lassan-lassan a tanárok visszatérnek az osztálytermekbe” – mondta. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a tanév végéig be tudják pótolni az elmaradt órákat, és a sztrájkban részt vevő tanároknak sikerül bepótolni azokat a napokat, amelyekre ellenkező esetben nem kapnak fizetést.

Hozzátette, még nincs szükség az országos vizsgák elhalasztására: a következő napokban felmérik a helyzetet, és reméli, péntekig minden adott lesz ahhoz, hogy ne legyen szükség a vizsgák elhalasztásának bejelentésére. Mint arról beszámoltunk, az érettségin a kompetencia vizsgákat kiválthatják az adott tantárgyból a négy év alatt szerzett jegyekkel, ha a tanítás a hét végéig nem kezdődik meg a sztrájk miatt, jelentette be az oktatási miniszter. Ligia Deca kedden, a tanügy sztrájk harmadik hetében úgy nyilatkozott, a kompetenciavizsgákat felfüggeszthetik, és kiváltják a végzősök középiskolai osztályzataival. Ezt az intézkedést a világjárvány idején már alkalmazta a minisztérium.

Mint írtuk, a terv szerint a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáit június 19. és 22. szervezik meg, de lehetséges, hogy a tanárok sztrájkja miatt módosul a menetrend, ahogyan az a 6. osztályosok képességfelmérői esetében is történt. Ligia Deca oktatási miniszter felhívást intézett a tanárokhoz: „segítsenek abban, hogy jó körülmények között fejezzük be ezt a tanévet” – mondta. Kijelentette, ha a tanárok nem térnek vissza az osztálytermekbe még ezen a héten, akkor a 2023-as érettségit és a nyolcadikosok képességfelmérőit is halasztják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?