Sepsiszentgyörgy: nyárra befejezik az Állomás negyedi tó körüli munkálatokat

Végéhez közeledik a sepsiszentgyörgyi állomási tó korszerűsítése és szabadidős térré alakítása. Tóth Birtan Csaba alpolgármester szerint a munkálatokat az késleltette, hogy csak a mesterséges tó átalakításának elkezdését követően tudták megvásárolni a tó közepén lévő szigetet, és az eredeti terveket ki kellett egészítsék.

Tóth-Birtan Csaba szerint a 200 négyzetméteres sziget munkálataira egy újabb szerződést kellett kötni, illetve a szigeten zajló munkálatok megfékezték a tó fenekének szigetelését, de becslések szerint a létesítmény átalakítása augusztus végéig befejeződik.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A sepsiszentgyörgyi Állomás negyedi tó szabadidős, kulturális térré alakítása 2021 szeptemberében kezdődött. A három hektárnyi terület átépítési munkálatait 18 millió lejes uniós pályázati pénzből finanszírozzák. Időközben az önkormányzatnak 10 360 euróért sikerült megszereznie a tó közepén lévő sziget tulajdonjogát is, korábban ugyanis a tulajdonos irreálisan magas árat kért érte.

A sepsiszentgyörgyi Állomás negyedben levő mesterséges tavat négy évtizede építették és korábban népszerű szabadidős létesítmény volt, nyáron csónakázni, télen pedig korcsolyázni lehetett rajta. A víz szintje azonban folyamatosan apadt, mert az alacsonyabban fekvő Oltból kellett pumpálni, ez a kiadás nagyon megnehezítette a tó fenntartását. Néhány éve annyira megcsappant a vízszint, hogy tömegesen pusztultak el a halak, akkor a tavat végleg lecsapolták és elhanyagolt állapotba került.

Látványterv

Az önkormányzat előbb projekttervet hirdetett, majd pályázatot nyert az állomási tó átalakítására. Az eredeti meder kétharmadán alakítanak ki vízfelületet, amelynek az alját szigetelik. A régi tómeder egyharmadát feltöltötték és rendezték a környéket, így közel háromhektárnyi zöldövezet létesül, de kiépül 1500 négyzetméternyi sétány, egy 655 négyzetméter alapterületű futópálya, kosárlabda és futballpálya, kialakítanak illemhelyet, kávézót és parkolót is, valamint köztéri wi-fi hálózatot tesznek elérhetővé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?