banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Semmibe vette a Bihar megyei tanács 21 RMDSZ-es polgármester panaszát

Elutasította a Bihar megyei képviselőtestület legutóbbi ülésén azt az előzetes panaszt, amit 21 RMDSZ-es polgármester közösen nyújtott be a megyei önkormányzat egyik határozata ellen.

A kifogásolt megyei tanácsi döntés arról szólt, hogy kötelezővé tennék a helyi polgármesteri hivataloknak a településeiken áthaladó utak és azok széleinek takarítását, függetlenül attól, hogy milyen besorolású, helyi, megyei vagy országútról van szó. Ezzel a megyei beavatkozással sérül a helyhatóságok autonómiája és az Ilie Bolojan liberális tanácselnök vezette megyei önkormányzat a saját felelősségét hárítja át a kis helyi közösségekre.

Amint megírtuk, a polgármesterek a megyei határozat jogszerűségét vitatják, ugyanis a közigazgatási kódex szerint nincs alárendeltségi viszony a megyei és a helyi önkormányzatok között, a törvény szerint egyik nem írhat elő a másiknak semmit. A Maszolnak korábban Bátori Géza, Bors község polgármestere elmondta, a panasztevőknek az eljárás módjával, és nem a takarítással van problémájuk, ugyanis eddig is a helyi polgármesteri hivatalok takaríttatták az utakat, mert más, a megyei vagy az országos hatóság erre aligha figyelt.

A megyei képviselőtestület ülésén Borsi Imre Lóránd, az RMDSZ-frakció vezetője szólt hozzá a témához, személyesen Ilie Bolojan tanácselnöknek címezve mondandóját. „Az előzetes jogorvoslati beadvány nem a Bihar megyei utak tisztasága ellen, hanem e döntés jogszerűtlensége ellen szól” – fogalmazott a frakcióvezető. Hozzátette, mindannyian nyitottak a normális együttműködésre, mert ez közös érdek.

Középen Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ megyei tanácsi frakcióvezetője | Fotók: megyei tanács

„Ha sikerül Bihar megyét a legtisztább és legrendezettebb megyévé tenni ebben az országban, az nem egy ember érdeme, hanem mindenkié lesz. Mindazoké, akik komolyan veszik ezt a feladatot. A megyei tanácsnak, a polgármesteri hivataloknak, az összes polgárnak, a fiataloktól az idősekig, lesz a közös érdeme. Éppen ezért tegyük félre a megyei tanács törvénytelen és populista döntéseit, és kezdjünk el együtt dolgozni, mint egyenrangú partnerek egy szebb megye érdekében ” – mondta Borsi Imre Lóránt.

Ilie Bolojan válaszában ugyanazt mondta el, mint korábban: ő egy tiszta megyét szeretne, és azt akarja elérni, hogy minden útszakasznak legyen felelőse. Véleménye szerint ugyanakkor, mivel csak RMDSZ-es polgármesterek emeltek panaszt az illető megyei tanácsi határozat ellen, politikai szándékot vél felfedezni az ügy mögött, de hozzátette, reméli, hogy majd a tisztaságnak nem lesz politikai színezete.

Az előzetes panasztétel a jogi procedúra első része. Amennyiben a képviselőtestület ellene szavaz, az ügy a közigazgatási bíróságon folytatódik tovább. Amint az várható volt, a liberális többségű Bihar megyei tanács elutasította a 21 RMDSZ-es polgármester beadványát.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?