Rengeteg pénzt kell visszafizetnie a nagyváradi önkormányzatnak pályázati szabálytalanságok miatt

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal 16,7 millió eurós költségvetési korrekcióra számíthat kilenc európai uniós projekt esetében, ami azt jelenti, hogy ennyi pénzt kell visszafizessen az önkormányzat a szabálytalanul elvégzett beruházások miatt.

Nagyváradon az előző költségvetési ciklusban összesen 67 európai uniós finanszírozású projekt futott le vagy van folyamatban, ezek közül kilenc esetében talált jelentős szabálytalanságot a fejlesztési minisztérium hatáskörében működő ellenőrző testület. A vizsgálatok eredményeképpen a központi hatóság összesen 16,7 millió euró úgynevezett költségvetési korrekciót állapított meg, így a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal által elkövetett szabálytalanságok miatt közel tizenhét millió eurót kell visszafizetnie a finanszírozó hatóságoknak. Ezek egyes projektek esetében 25 százalékok, míg egy nagyberuházás tekintetében 100 százalékos visszafizetést jelent.

Florin Birta, Nagyvárad polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, valamennyi kifogásolt projekt esetében bírósághoz fordulnak és kérik a korrekciós költségek eltörlését. Ugyanakkor Marius Moș, a nagyváradi önkormányzat uniós finanszírozású projektek menedzsmentjének igazgatója azt mondja, az ellenőrző hatóság csak a munkálatok értékének alapján számolta ki a visszafizetendő összegeket, mert „ha a projektek összköltségvetését vették volna figyelembe, a visszatérítendő költség sokkal nagyobb lett volna”.

Az európai uniós támogatásokat elosztó bukaresti hatóság teljes értékében, vagyis száz százalékban visszakéri a támogatást az Aradi úton épített két villamos-vasútpálya építéséért, mert szabálytalanul ítélték oda a munkálatokat a kivitelezőnek. Ez 58,7 millió lejes mínuszként fog megjelenni a nagyváradi költségvetésben. Mint kiderült, ebben az esetben az a fő probléma, hogy a megvalósíthatósági tanulmányt elkészítő cég a kivitelezési tenderen is részt vett egy cégcsoport tagjaként, amely el is nyerte a munkálatok elvégzésének jogát.

További hat projekt esetében 25 százalékos visszafizetést rendelt el a szakhatóság a Sztaroveszky (Magheru) úti aluljáró megépítése esetében, a Zöldfa (V. Alecsandri) utca sétálóövezetté alakítása ügyében, a 11-es számú általános iskola felújítása miatt, a váradőssi „zöld folyosó” kialakítása és az I-es ipari parkba épített óvoda esetén. Ugyancsak problémákat találtak a nagyváradi főtér átalakításánál, a Sebes-Körös városközponti szakasza bal partjának átépítésénél, továbbá a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca és az Ezredévi emléktér (Libertății utca) sétálóvá alakítása ügyében. Ezek összesen mintegy 21,6 millió lejt tesznek ki.

(Címlapképen a nagyváradi városháza. Fotó: önkormányzati sajtóiroda)

Kapcsolódók

Kimaradt?