Selymesilosva: szobrot állítottak Ilosvai Selymes Péternek

A szilágysági selymesilosvaiak megélik hagyományaikat, kultúrájukat, őrzik elődeik emlékét. A hétvégén harmadik alkalommal rendezték meg a kétnapos Ilosvai Selymes Péter Emléknapokat, melynek keretén belül mellszobrot állítottak az egykori epikus énekszerzőnek.

Az ünnepnap az emlékezésről, a hálaadásról, az értékmentésről, a kultúra megőrzéséről, a hagyományok éltetéséről szólt. A délelőtti harangszóra zsúfolásig megtelt a helyi református templom, és a hívek együtt adtak hálát az elért sikerekért.

„Ha emlékeink nincsenek Ilosvai Selymes Péterről, akkor alkossunk! Mutassuk meg a jövendő nemzedékének, hogy ki volt ő. Elevenítsük fel múltunkat, emlékezzünk arra, aki ebben a faluban alkotott, élt és tanította az őseinket” – fogalmazott ünnepi beszédében Nemes-Szabó Renáta református lelkész, aki elmondta, ennek a gondolatnak a mentén született meg a mellszobor létrehozása, mely kezdetben csak álom volt, majd valósággá vált. Azt kívánta, hogy a szobor legyen emlék, jelkép, és szolgáljon nevelő jellegként a falu központjában, hogy a selymesilosvaiak büszkék legyenek falujukra, őseikre, arra ahol élnek, és emlékeztessen a haladásra.

A szerző felvétele

„Ha elmegyünk majd a szobor előtt a hétköznapokban, emlékeztessen minket arra, hogy fölemelt fővel, büszkén vállaljuk hovatartozásunkat, magyarságunkat, mert büszkék lehetünk arra, hogy itt élhetünk a Magurahegy lábánál, ebben a szép faluban, ahol ilyen híres és neves emberek éltek, élnek, alkottak és alkotnak, és amelynek ma is van a jövőre nézve értéke és célja. Ez a szobor legyen számunkra a hagyományőrzés szimbóluma, múltunk tisztelete és a magyarságunk védőbástyája, iránymutatója, hogy mindig tudjuk, mi fele haladunk, mit követünk, és mindig legyünk büszkék hovatartozásunkra” – zárta a lelkésznő.

Seres Dénes parlamenti képviselő az avatáson elmondta, több mint 30 éve követi a helybéliek gondjait, bajait, aggodalmait, elképzeléseit, megvalósításait. Az egyik nagy elképzelés az őseiknek állított emlékhely volt, a másik Ilosvai Selymes Péter szobra, amellyel csak az volt a gond, hogy nem tudták, hogy nézett ki, mert nem maradt fenn róla rajz, melynek fényében megalkothatták volna a szobrot. ,,De ha álmodunk és akarunk, akkor minden megvalósul. Most itt áll előttünk Ilosvai Selymes Péter szobra, és a két emlékhely legyen számunkra szimbólum, legyen üzenet, ami a megmaradást, a jövőt illeti. Hiszen mi, ilosvaiak, szeretnénk megmaradni annak, aminek apáink, dédapáink, szüleink neveltek, és fontos, hogy mi is ilyen szellemben tudjuk nevelni gyermekeinket és unokáinkat” – mondta a képviselő.

Dombi Attila polgármester megköszönte a szervezők munkáját, és megígérte, az iskola falára is felkerül egy emléktábla, mert a helybéliek magukénak vallják az egykori epikus énekszerzőt, és éltetik annak emlékét. Kovács Tibor alpolgármester értékelte a lelkésznő kezdeményezését, hogy immár harmadik alkalommal sikerült megrendezni az emléknapokat, amely programokban gazdagodott és kétnapossá nőtte ki magát. Így a tavalyi évhez hasonlóan az idén sem maradt el a szüreti felvonulás és a kulturális program, ezáltal minden korosztály megtalálhatta a kedvére való szórakozási lehetőséget. „Szeretném, hogy Ilosváról ne az a megítélés maradjon fenn, hogy az elöregedő falvak táborát erősíti, hogy egy elzárt falu a Magura-hegy árnyékában, hanem igenis élettel teli, amely képes a megújulásra és lépést tud tartani a mai, rohanó világgal” – fogalmazott az alpolgármester.

Mindezt mi sem bizonyította jobban, mint a szombati népi felvonulás, hívogató, amikor népviseletbe öltözött fiatalok tánccal és dallal szólították meg a helybélieket, hogy vegyenek részt az ünnepségen, mely szombaton bállal és tűzijátékkal zárult. A vasárnapi istentiszteleten előadást tartott az egykori selymesilosvai tanár, dr. Végh Béla Balázs professzor, Ilosvai Toldijáról címmel. Mint mondta, bár már 40 éve hagyta el a települést, mert hazavágyott Szatmár megyébe, de szívesen emlékszik vissza az itt eltöltött időkre. Az előadás után Thököly Vajk és Fábián Zoltán akusztikus-zenés, verses előadással szolgált, emelve az ünnep fényét.

Egy több százéves álmuk vált valóra a helybélieknek azáltal, hogy megalkothatták és felállíthatták Ilosvai Selymes Péter mellszobrát, mely helyi művészek segítségével jött létre. Két éve elkészült az epikus énekszerző portréja, melyet a község művésze, Keresztes József-Róbert alkotott, ennek mintájára idén létrehozták a mellszobrot, melynek negatívját Kocsis-Benkő Gréta-Nikolett készítette.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?