FRISSÍTVE – Sajtóhírek szerint Vasile Dîncut és Novák Károly Eduárdot is leváltanák a miniszteri tisztségből

FRISSÍTVE: A Szociáldemokrata Párthoz (PSD) közel álló Antena 3 hírtelevízió azt hétfőn az internetes oldalán, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök átalakítani készül a kormányát, és három minisztert váltana le, köztük Vasile Dîncu PSD-s védelmi minisztert és Novák Károly Eduárdot, az sporttárcát vezető RMDSZ-es minisztert. FRISSÍTVE: Az RMDSZ szerint alaptalan az értesülés.

Novák Károly Eduárd RMDSZ-es sportminiszter | Fotó: AgerpresA hírtelevízió szerint a kormányátalakításra a kabinet tagjai munkájának kiértékelése után kerül sor.

Dîncu menesztését a hírek szerint Klaus Iohannis államfő kérte a nemzetbiztonsági törvény tervezetének kiszivárogtatása miatt, a civilben paralimpiai bajnok kerékpáros Novák Károly Eduárd tisztségből való elmozdítása pedig a román sajtó által „botrányosnak” nevezett megnyilvánulásainak eredménye.

A román média szerint „hazaárulás”, hogy az RMDSZ-es tárcavezető nem ítélte el a román jégkorong-válogatott székelyhimnusz-éneklését (pontosabban, annak meghallgatását) a budapesti vb magyar–román meccse után, és belekötött, amiért a budapesti vizes világbajnokságról hazatérő román sportolók közül csak a kétszeres aranyérmes David Popovici-ot köszöntötte, a szintén jelenlévő Robert Glință nevét meg sem említette.

Legutóbb azt vetették – paradox módon – Novák szemére a románok, hogy miniszteri rendelettel kötelezte a csapatsportokban érdekelt klubokat, hogy versenyzőik legalább negyven százalékban román állampolgárok legyen, több lehetőséghez juttatva ezáltal a hazai sportolókat. Novák lehetséges leváltásáról a prosport.ro és a dcnews.ro portálok is írtak.

A kormánykoalíció második legnagyobb tagját jelentő Nemzeti Liberális Párt (PNL) a hírek szerint Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter leváltását szerette volna, de a több vokssal rendelkező PSD Novákot „áldozná fel”. A tavalyi kormánykoalíciós megállapodás értelmében az RMDSZ három tárca vezetésére tehetett javaslatot: a fejlesztési minisztériuméra, a sportminisztériuméra és a környezetvédelmi minisztériuméra (Tánczos Barna), ezenkívül Kelemen Hunor RMDSZ-elnök miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölthet be.

FRISSÍTÉS: Hegedüs Csilla európai alapokért felelős államtitkár, az RMDSZ sajtószóvivője a Maszol érdeklődésére azt közölte, hogy „semmi alapja nincs” a Novák Károly Eduárd leváltásáról szóló értesülésnek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?