Románia visszahívja a nem létfontosságú diplomáciai személyzetet Ukrajnából

A román Külügyminisztérium szombaton bejelentette, hogy „az Ukrajna közelében és a Fekete-tenger térségében bekövetkezett legújabb biztonsági fejleményekkel összefüggésben” megemelte az Ukrajnára vonatkozó riasztási szintet és kivonja a nem létfontosságú diplomáciai személyzetet az országból. A román állampolgároknak „nyomatékosan” azt tanácsolják, hogy ne utazzanak Ukrajnába, mivel „vannak kockázati tényezők”, a már ott tartózkodókat pedig arra kérik, hogy fontolják meg, feltétlenül szükséges-e maradniuk.

A szombaton kiadott figyelmeztetés a második legmagasabb riasztási fokozat, amikor a polgároknak azt tanácsolják, hogy azonnal hagyják el az országot. A jelenlegi riasztási szintnek megfelelően a külügyminisztérium „nyomatékosan ajánlja” a román állampolgároknak, hogy kerüljenek minden Ukrajnába irányuló utazást, és legyenek különösen óvatosak. A külügyminisztérium azt tanácsolja az Ukrajna területén tartózkodó román állampolgároknak, hogy értékeljék újra, feltétlenül szükséges-e az országban maradniuk.

A külügyminisztérium azt is nyomatékosan tanácsolja, hogy kerüljék az utazást a Krím félszigetre és Ukrajna keleti részére, nevezetesen Donyeck és Luhanszk régióiba, valamint Ukrajna Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos területére, emlékeztetve arra, hogy a biztonsági helyzet továbbra is „feszült és változékony”.

Azt tanácsolják a román állampolgároknak, köztük a média képviselőinek is, hogy legyenek éberek, kerüljék a nagy tömegeket, megbízható forrásokból kérjenek állandó tájékoztatást és a térség biztonsági helyzetének megfelelően azonnal igazítsák ki utazási terveiket.

A külügyminisztérium azt is kijelenti, hogy Románia ukrajnai diplomáciai és konzuli képviseletei személyzetének családtagjai hazatelepítésével kapcsolatban minden intézkedést megtettek. Ugyanakkor a külügyminisztérium úgy döntött, hogy a nem létfontosságú diplomáciai és konzuli személyzetet kivonja a külképviseleti hivatalok egy részéből.

A román állampolgárok a kijevi román nagykövetségen, valamint az odesszai, csernovici és szolotvinói konzuli hivatalokban kérhetnek konzuli segítséget és védelmet, attól függően, hogy melyik körzetben tartózkodnak.

A külügyminisztérium konzuli osztálya aktiválta az Ukrajnában ideiglenesen tartózkodó és konzuli védelmet és segítséget kérő román állampolgárok számára fenntartott forródrótot, a telefonszám: 0040 751 084 537.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?