banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

FRISSÍTVE – A NATO elrettentő szerepének erősítését szorgalmazta a román és a lengyel államfő

FRISSÍTVE: A NATO-nak erősítenie kell ellenálló képességét és elrettentő szerepét a keleti szárnyon – hangoztatta hétfőn Bukarestben Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel államfő.

A román elnök közös sajtóértekezletükön elmondta: a két ország tartós barátságát megalapozó lengyel–román védelmi egyezmény századik évfordulója évében látja vendégül hivatali partnerét, akivel egyebek mellett a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) keretében tervezett infrastrukturális beruházásoknak akarnak lendületet adni. Iohannis példaként a Rail2Sea elnevezésű, a gdanski és konstancai kikötőt összekötő vasútvonal és a Via Carpatia észak-déli közúti folyosó kiépítését említette.

A lengyel elnök hivatalos romániai látogatása alkalmával a két ország gazdasági együttműködése mellett a térség biztonságáról, a fehérorosz, illetve az ukrán válságról, az orosz katonai jelenlét erősödéséről is tárgyaltak, és egyeztettek a keleti szárny NATO-tagállamait tömörítő úgynevezett Bukaresti Kilencek (B9) hétfő délutáni – távértekezlet formájában tartandó – csúcsértekezletéről.

Klaus Iohannis és Andrzej Duda | Fotó: presidency.ro

A balti államokat, a visegrádi országokat, valamint Bulgáriát és Romániát tömörítő B9-es formátumú regionális NATO-tanácskozásokat Duda és Iohannis kezdeményezte a Krím-félsziget orosz annektálása után, hogy összefogásukkal nyomatékot adjanak az Oroszországgal kapcsolatos aggodalmuknak és elérjék a NATO keleti szárnyának megerősítését.

Iohannis elmondta: a B9-eknek sikerült meggyőzniük szövetségeseiket, hogy közös érdek a NATO jelenlétének és reakcióképességének javítása ebben a térségben, és ezt a munkát folytatni kell. Ezért szervezték meg a B9-ek újabb egyeztetését a júniusi, brüsszeli NATO-csúcs előtt, ahol természetesen a Fekete-tenger térségének biztonsága, Ukrajna helyzete is napirendre kerül. Duda rámutatott: az a tény, hogy az online regionális csúcson Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vesz, a B9 kezdeményezés elismertségét és a NATO összetartását jelzi.

 Iohannis bejelentette azt is, hogy az év második felében újabb együttes ülést tartanak a két ország kormányai, hogy megállapodjanak a partnerség 2021–2025-re vonatkozó új cselekvési tervéről.

Duda: meg kell védeni Fehéroroszország függetlenségét

A lengyel elnök a bukaresti sajtóértekezleten jelezte: a fehéroroszországi helyzetről is egyeztetett Iohannisszal. Úgy értékelte: „nehéz idők járnak", ez az ott élő lengyel kisebbségre is vonatkozik, a lengyel kisebbség több vezetőjét letartóztatták, de bizonytalan maga Fehéroroszország és lakóinak jövője is.

„Azt szeretnénk, ha ez az ország a demokrácia felé haladna, ha valóban szuverén országgá válna. Nagyon oda kell figyelnünk, fel kell készülnünk minden veszélyre, és készen kell állnunk, hogy szükség esetén megvédjük Fehéroroszország függetlenségét" – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A lengyel elnök szerint az orosz „agresszivitás" és a „birodalmi politika visszatérése" miatt szükség van a NATO jelenlétének megerősítésére a keleti szárnyon, és meg kell mutatni, hogy a NATO élő, alkalmazkodó szervezet. A NATO egy védelmi szövetség, amely arra való, hogy ne engedje a tagországok megtámadását, a B9-ek pedig nem egy különutas kezdeményezés, hanem a NATO része „ szögezte le Duda Bukarestben.

Duda és Iohannis hétfőn társkezdeményezőkként vesznek részt a B9-ek online csúcsértekezletén, amelynek eredményeiről este újabb sajtónyilatkozatban számolnak be.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?