Románia is felkerülhet a nagyszabású technológiai fejlesztések világtérképére

A gazdasági minisztérium pénteken szándéknyilatkozatot írt alá az IMEC-kel, a nanoelektronika és a digitális technológiák területén tevékenykedő nemzetközi kutatási és innovációs szervezettel arról, hogy partnere lesz egy romániai kompetenciaközpont kialakításában – közölte a szaktárca.

Florin Spătaru gazdasági miniszter és Luc Van den Hove, az IMEC elnök-vezérigazgatója a belgiumi Leuvenben írta alá a román gazdasági minisztérium és az IMEC közötti szándéknyilatkozatot, amely megalapozza az együttműködést a félvezetők kutatása terén, a csipekről szóló európai jogszabály (European Chips Act) szellemében.

Illusztráció forrása: Pexels

Florin Spătaru kifejtette, gazdasági miniszterként jómaga, de a kormány érdeke is, hogy Románia szerephez jusson a félvezetőgyártásban. „Az IMEC-kel aláírt szándéknyilatkozat az első lépés abba az irányba, hogy hosszú távú, fenntartható együttműködést alakítsunk ki az ágazat egyik legnagyobb kutatóközpontjával” – tájékoztatott a miniszter.

Hozzátette, a gazdasági minisztérium és az IMEC közötti együttműködést Románia erős tudományos és mérnöki hagyományai alapozzák meg, valamint az, hogy szakértői tapasztalattal rendelkezik a félvezetők és az autós érzékelők terén.

Spătaru úgy vélekedett, a félvezetők európai válsága befektetési lehetőséggé válhat Románia számára. „Fiatal, lelkes, az új technológiákhoz értő munkaerővel rendelkezünk, de motiválnunk kell őket, hogy az országban maradjanak, mégpedig úgy, hogy szilárd infrastruktúrát teremtünk ezen ipari ágazat számára” – mutatott rá a miniszter.

Luc Van den Hove kijelentette, ha Európa el akarja érni a csipekre vonatkozó európai jogszabályban kijelölt célkitűzéseit, akkor alapvető fontosságú a páneurópai együttműködés. Ennek a megközelítésnek a szellemében született meg pénteken a román kormánnyal aláírt szándéknyilatkozat. „Alig várom, hogy a leendő romániai kompetenciaközpont kialakításával gyakorlatba ültessük ezt az együttműködést” – mondta az IMEC elnök-vezérigazgatója.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?