Ukrajnai menekülteket segítő román civil kezdeményezést mutattak be a párizsi békekonferencián

Az ukrán menekültek számára digitális infrastrukturális megoldásokat kidolgozó romániai civil kezdeményezés, a Commit Global is képviselteti magát a pénteken és szombaton a Brongniart palotában megrendezett párizsi békefórumon.

„Technológiát dolgozunk ki szociális problémák megoldására. Ezt tesszük már hét éve a Code for Romania-nál. Az ukrajnai háború kitörésekor minden szokásos tevékenységet leállítottunk, és minden erőforrásunkat a Romániába érkező menekültek számára szükséges digitális infrastruktúra kiépítésére irányítottuk át” - nyilatkozta az Agerpresnek Bogdan Ivănel, a Commit Global elnöke.

A Commit Global összesen 27 digitális megoldást fejlesztett ki az ukrajnai menekültek támogatására, köztük a dopomoha.ro és az unacoperis.ro oldalakat.

Fotó: Presidency.ro

Ivănel elmondta, miután felismerték, hogy mit sikerült kiépítenünk Romániában az ukrajnai menekültek számára, rájöttek, hogy kötelességük a régió más országainak is felajánlaniuk ezeket a megoldásokat, főleg olyan országok esetén, amelyek lakosságarányosan még Romániánál is nagyobb menekülthullámmal szembesülnek – mint például a Moldovai Köztársaság. Így a Moldovai Köztársaság, Bulgária és Lengyelország kormányához és civil szervezeteihez is eljuttatták ezeket a rendszereket.

A romániai kezdeményezés adományokból működik. „Politikánk: nem fogadunk el közpénzeket, és mindent, amit teszünk, ingyen kínálunk a civil társadalomnak vagy a kormánynak” – mondta Bogdan Ivănel.

A Commit Global standját a párizsi békefórumon Klaus Iohannis elnök is meglátogatta, és megköszönte munkájukat. „Ez volt az első alkalom, hogy ilyen szintű hivatalos köszönetnyilvánítást kapunk” – mondta Ivănel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?