Kihirdette az államfő az országos rákellenes tervet jóváhagyó törvényt

Kihirdette szerdán Klaus Iohannis elnök a nemzeti rákellenes tervet jóváhagyó törvényt.

A jogszabályt ünnepélyes ceremónia keretében írta alá az államfő a Cotroceni-palotában. Az eseményen Nicolae Ciucă miniszterelnök, a törvény kezdeményezői és elnöki tanácsadók is részt vettek.

A 2023 és 2030 közötti időszakra vonatkozó dokumentum a rákos megbetegedések megelőzésére és leküzdésére irányuló intézkedések alapjául szolgál majd. A terv végrehajtását az egészségügyi minisztérium finanszírozza az állami költségvetésből. Az erre fordított éves összeg nem lehet kisebb az országos egészségügyi programokra szánt költségvetés 20 százalékánál.

A törvény jövő év január 1-jétől lép életbe. Ettől a dátumtól számítva 180 napon belül a kormánynak jóvá kell hagynia a végrehajtási szabályokat.

A betegség felfedezése időben a kulcs | Fotó: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Dégi László Csaba egyetemi docens, a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság és az Európai Rákszervezet igazgatója a Maszolnak korábban elmondta, probléma az, hogy nem tudjuk, anyagi szempontból életképes-e a terv. A dokumentumban sehol nem említik, hogy pontosan mennyit költenek a finanszírozásra. Hozzátette, „igazán beindította a vészvillogót, amikor ugyanebben a nyilatkozatban azt olvastam, hogy a pénzügyminisztérium és az egészségügyi tárca egyfajta innovációs alapot hoz létre, amiből finanszírozzák a programot. Ha nincs költségvetés, akkor a terv működőképessége erősen kérdéses. Jó lett volna konkrétan tisztázni, hogy mennyi pénzt szánnak a megvalósításra”.

A dokumentumban kulcsszavak szintjén mindent megtalálunk, amit az európai rákellenes tervben is. Elméletben igazodik az európai irányelvekhez és azokhoz a stratégiákhoz, amelyek jó példaként előttünk állnak, ugyanakkor ha beleássuk magunkat a szöveg tanulmányozásába, csakhamar kiderül, hogy a beteg lelki és társas jóllétével nem sokat foglalkoztak. Ráadásul az sem derül ki, hogyan hozzák létre az országos pszichoonkológiai hálózatot. A rákellenes tervben mégis szerepel, hogy január elsejétől a romániai, illetve az EU-s tagállamokban élő betegeknek hozzáférésük lesz mind az orvosi, mind a pszichológiai és szociális kezeléshez.

Igazán szép szándék az, hogy elérhetővé tegyék a lelki és szociális segítségnyújtást, de ameddig nincs megfelelő háttér a rendszer működéséhez, addig veszélyes dolog a szavakkal dobálózni – véli Dégi László Csaba. „Olyat ígérünk a betegeknek, ami nem megvalósítható. Nem lehet a reménnyel játszani. Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a daganatos megbetegedések száma és valószínűleg folyamatosan nőni fog. Feltehetően 850 ezer daganatos betegnek lesz szüksége segítségre”, magyarázta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?