Rekordnagyságú Pfizer/BioNTech szállítmány érkezik

Kapunk Vaxzevriát is, de abból már közel 1 millió dózisnyi raktárkészletünk van.

Az eddigi legnagyobb Pfizer/BioNTech szállítmány érkezik hétfőn az országba. A 725 400 dózist légi úton szállítják, a gépek az otopeni-i, a kolozsvári és a temesvári reptéren fognak landolni. Az oltóanyag szállítását a repülőtér és a regionális tároló központok között szintén a gyártó biztosítja. Erdélynek 272 600 adag jut a szállítmányból. Ebből a kolozsvári és a temesvári központba egyaránt 93 600 dózis kerül, míg a brassóiba 85 410.

Mostanáig közel a gyártó közel 4,4 millió dózist szállított le a Pfizer/BioNTech oltóanyagból, amiből 3,8 milliót már fel is használtak.

Ugyancsak hétfőn érkezik egy újabb adag Vaxzevria is, ami az AstraZeneca új megnevezése. A 40 800 vakcinát szárazföldi úton szállítják Bukarestbe. Románia eddig 1,51 millió AstraZeneca/Vaxzevria vakcinát kapott, azonban csak 533 ezer került felhasználásra. Kérdéses, hogy a raktáron levő tekintélyes mennyiséget sikerül-e majd felhasználni, mivel a lakosság erősen bizalmatlan az AstraZeneca/Vaxzevria irányában, azok közül is sokan elutasítják, akiknek szándékukban áll beoltatni magukat.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?