RMDSZ-válasz az AUR-vezér kirohanására

Az RMDSZ förtelmes, soviniszta lény” – mondta George Simion AUR-elnök hétvégén a Szatmár megyei Erdődön, azon a településen, ahol Petőfi Sándor és Szendrey Júlia örök hűséget esküdtek egymásnak.

Az szélsőségesen nacionalista és magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltjeit bemutató rendezvényt tartottak vasárnap a Szatmár megyei Erdőd városában, ahol George Simion, az AUR vezetője a tőle megszokott stílusban beszélt az RMDSZ-ről, ez pedig kiverte a biztosítékot a Szövetség Szatmár megyei képviselőinél.

Nagy Szabolcs, a Szatmár megyei RMDSZ ügyvezető elnöke által aláírt politikai nyilatkozat szerint az AUR vezetője így üzent a szatmáriaknak a már említett rendezvényen: „Azt üzenem a szatmáriaknak, hogy politikai ellenségünk ebben a megyében és országos szinten az RMDSZ-nek nevezett förtelmes, soviniszta lény”.

Fotó: George Simmion Facebook-oldala

„Ilyen harcias és gyűlöletkeltő, magyarellenes beszédnek nincs helye Szatmár megyében, egy multikulturális megyében, ahol románok, magyarok, svábok, romák, szlovákok és más nemzeti kisebbségek képviselői békésen élnek egymás mellett és tisztelik egymást. Az ilyen megnyilvánulásokat az illetékes hatóságoknak haladéktalanul meg kell állítaniuk és szankcionálniuk kell” – írja a politikai nyilatkozatban Nagy Szabolcs.

A parlamenti képviselő szerint „undorító”, hogy Szatmár megyében az AUR a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) karöltve „egy tiszteletre méltó és felelősségteljes szervezetként kíván bemutatkozni a választók előtt”. Sőt az AUR országos elnöke, de a Szatmár megyei szervezet is nyilvánosan közölte, hogy támogatják a liberális megyei tanácselnökjelölted, a PNL Szatmár megyei vezetőjét, Adrian Felician Cozma képviselőt.

„Nem hiába mondják, hogy zsák a foltját, ugyanis az elmúlt években Cozma képviselő úr is volt, hogy gyűlölettel teli beszédet címzett a magyar egyházak, civil szervezetek és a hazai magyar közösség képviselői számára. A lehető legvilágosabb, hogy Szatmár megyében a liberálisok egyenlővé váltak az AUR tagjaival. Brătianuék forognak a sírjukban, amikor meglátják azt a szélsőséges szövetséget, amelybe néhány szavazatért cserébe a szatmári liberálisok elnöke belemászott kétségbeesésében. A szatmáriak azonban nem értékelik az ilyen, etnikumok közötti gyűlöletet szító beszédet” - írja közleményében a Szatmár megyei RMDSZ.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?