banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Predoiu szerint sokat kockáztatott a CSM azzal, hogy kizárta Danileţet a bírói karból

Fotó: gov.roCătălin Predoiu szerint „nagyon sokat kockáztatott” a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) azzal, hogy kizárta Cristi Danileţet a bírói karból.

Egy keddi Facebook-bejegyzésben az igazságügyi miniszter kifejtette: ha már ennyire magasra emelte a lécet fegyelmi kérdésekben a CSM, akkor ugyanezeket a követelményeket kell támasztania kivétel nélkül valamennyi bíróval és ügyésszel szemben. Predoiu emlékeztetett arra, hogy tagja ugyan a CSM-nek, de fegyelmi kérdésekben nem szavazhat, ugyanakkor Cristi Danileţ fellebbezni készül a legfelsőbb bíróságon. Közölte, hogy igazságügyi miniszterként a testület döntésének tartalmi részét a jogerős ítéletig nem kívánja kommentálni, elkerülendő azt, hogy véleménynyilvánítását nyomásgyakorlásként értelmezzék.

A tárcavezető közölte azt is, hogy a bírák és ügyészek jogállásáról szóló 2011-es törvényben a fegyelmi vétségekért kiszabható szankciók a német, dán, holland és svéd modellt követik, és ezt a jogszabályt „a PSD heves ellenkezésének dacára” sikerült elfogadni. „Most pedig azt látom, hogy az USR bírálja ezeket a szankciókat. Érdekes” - írta bejegyzésében Predoiu.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói részlege hétfői ülésén megszavazta Cristi Danileţ kizárását a bírói karból. A Kolozs megyei törvényszék bíráját a közösségi oldalakon történő megnyilvánulásai miatt büntette a testület. Az igazságszolgáltatásban dolgozók jogállására vonatkozó törvény alapján meghozott döntés nem jogerős, a legfelsőbb bíróságon megfellebbezhető.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke, Dacian Cioloş arról számolt be kedden a Facebook-oldalán, hogy tárgyalt Didier Reynders igazságügyi biztossal, aki megerősítette, hogy figyelemmel kíséri a bírói karból kizárt Cristian Danileţ ügyét. Az ellenzéki politikus szerint az Európai Bizottság tagja további információkat kért a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) hétfő esti döntéséről.

Dacian Cioloş közölte azt is, hogy a keddi tárgyalásukon Didier Reynders aggodalmát fejezte ki, amiért az Európai Unió Bíróságának idén májusban hozott ítélete ellenére Romániában még nem számolták fel az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészséget (SIIJ). Beszámolója szerint az USR elnöke megtudta az igazságügyi biztostól, hogy ha a SIIJ felszámolása tovább késlekedik, akkor az Európai Bizottság a jövő év elején újra az Európai Unió Bíróságához fordul ebben az ügyben, és Románia pénzügyi szankciókat kockáztat amiatt, hogy nem tett eleget a bíróság ítéletének. 'Az Európai Unióban attól tartanak, hogy Magyarország és Lengyelország után Románia lesz a következő problémás állam' - írta Cioloş.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?