Péter Ferencet választották újra a Maros megyei RMDSZ élére

Péter Ferencet, a Maros megyei tanács elnökét választották meg a Maros megyei RMDSZ-szervezet élére a pénteken megtartott tisztújító küldöttgyűlésen. Egyetlen kihívója volt, Vass Levente egészségügyi államtitkár.

Pénteken a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében zajlott le az RMDSZ Maros megyei szervezetének tisztújító küldöttgyűlése, ahol a szövetség küldöttei a megyei elnök személyéről döntöttek. A megyei szervezet elnöki tisztségére december 15-éig lehetett pályázni, két személy nyújtotta be jelentkezését: Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, valamint Vass Levente egészségügyi államtitkár.

„Az a cél vezérel, hogy az érdekvédelmi munkához hozzájáruljak, az erdélyi magyar közösség sorsának alakulását segítsem. Fontos növelni a magyarok biztonságérzetét, a szülőföld iránti kötődést és megfelelő körülményeket kell teremteni ahhoz, hogy a fiatalok ne vándoroljanak el” – jelentette ki beszédében Péter Ferenc megyei tanácselnök.

Péter Ferenc | Fotó: Maros megyei RMDSZ

Mint fogalmazott, több célt kell szem előtt kell tartani. Ilyen a magyar települések infrastrukturális fejlesztése és annak biztosítása az állami költségvetési forrásokból. Hangsúlyozta: jelenleg több száz olyan projektet kezdeményeztek a megye polgármesterei, önkormányzatai, amelyeknek az alakulását rendszeresen követni kell. A gazdaság fellendítéséhez szükséges az infrastruktúra, ezért volt fontos, hogy az RMDSZ tudott lobbizni a megye érdekében például az autópályaépítés vagy a repülőtér fejlesztése érdekében, de ezt a munkát folytatni kell a települések kerülőútjainak megépítése érdekében is. Nagyon jó úton halad a marosvásárhelyi, segesvári és szászrégeni kerülőutak megépítésének előkészítése is, de fontos a Mezőségen áthaladó terelőutak megvalósítása is.

Péter Ferenc kijelentette, segíteni kell a vállalkozókat is, befektetői környezetet kell biztosítani számukra, hogy növelhessék versenyképességüket. Az RMDSZ kezdeményezte az Anghel Saligny programot, ezáltal a megyében tovább lehet fejleszteni a megye út- és csatornahálózatát. A cél az, hogy 2030-ra minden magyarlakta településen legyen közműrendszer. További tervek közé tartozik az Erdélyi Tudásközpont, amit a magyar egyetemek segítségével hoznának létre. A tanácselnök a kulturális és gazdasági együttműködés fontosságát is hangsúlyozta a magyar kormánnyal, mint például a székelyföldi napok, az Orbán Balázs díjátadó stb.

A szerző felvétele

Vass Levente egészségügyi államtitkár a szavazás előtt kijelentette: „A Maros megyeiek érdeke az, hogy erős polgármester, erős megyeitanács-elnök mellett egy erős Maros megyei RMDSZ-elnök képviselje a fővárosban a Maros megyei magyar közösségeket.”

Mint mondta, a megyei fejlesztés és fejlődés a pártok közötti erős együttműködésre alapoz, lehetőséget kell teremteni arra, hogy olyan kapcsolatrendszert építsen ki a szövetség a kormány tagjaival, Kelemen Hunor szövetségi elnök segítségével, ami mindenki hasznára válhat. Hozzátette, a Maros megyei RMDSZ-nek erre kell hangsúlyt fektetnie. Mint mondta, „azzal nyerünk erőt az országos politikában, ha a megyei RMDSZ innovatív módon a helyi közösségek közös ügyeit egyformán felvállalja”.

A tisztújítás összesített eredményei alapján 187 szavazatot kapott Péter Ferenc, 36 szavazatot pedig Vass Levente. A 273 küldöttből 227 volt jelen, a leadott 227 szavazatból 4 érvénytelen volt.

A szavazás után Péter Ferenc kijelentette, ugyanúgy fog dolgozni az önkormányzatokért, mint eddig tette. „Én azt hiszem, hogy ez az eredmény magától beszél. Meg szeretném köszönni a Maros megyei közösségnek, hogy újra bizalmat szavazott az elkövetkező négy évre” – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Péter Ferenc.

Kapcsolódók

Kimaradt?