Maros megye RMDSZ-elnöke szerint a vásárhelyi szervezet semmibe vette a közvélemény jelzéseit

Aggodalommal követi a marosvásárhelyi RMDSZ-szervezetet érintő lemondásokat és belső konfliktusokat, amelyek az elmúlt napokban-hetekben kerültek felszínre – fogalmazott Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, aki egyfajta kiáltványt tett közzé szerdán Marosvásárhely többet érdemel! címmel, amelyben a szövetség sorainak rendezésére, a helyi magyarság érdekeinek szem előtt tartására szólít fel. „Rendet kell és rendet fogunk teremteni a szervezetben!” – írta ki a politikus.

Bő egy héttel ezelőtt Furó Judit jelentette be, hogy lemond tagságáról a marosvásárhelyi képviselő-testületben, majd Tamási Zsolt közölte, hogy mint a listán utána következő tanácsosjelölt, nem fogadja el a mandátumot. Ezt követően Soós Zoltán, a helyi magyarság 2016-os polgármesterjelöltje mondott le minden, az RMDSZ-ben betöltött tisztségéről, többek között azzal vádolva Vass Levente parlamenti képviselőt, városi RMDSZ-elnököt, hogy egyeduralkodó módon irányítja a szervezetet, a helyi tanács 10 tagú RMDSZ-es frakcióját pedig arra kényszeríti, hogy gyakran a közérdek ellen szóló, Dorin Florea polgármesternek kedvező határozatokat szavazzon meg. Kedden Bakó Szabolcs RMDSZ-es képviselő is lemondott.

„Világossá vált mindannyiunk számára, hogy a helyi szervezeten belül olyan feszültségek vannak, amelyeket gyorsan, hatékonyan és eredményesen meg kell oldanunk. Marosvásárhely jelentősége túlmutat annak közigazgatási határain. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy Erdély legnagyobb magyar közösségének érdekei veszélybe kerüljenek azért, mert néhány helyi politikust szűklátókörűvé tettek a saját politikai ambíciói” – fogalmazott Péter Ferenc.

A megyei elnök vállalhatatlannak titulálta Vass Levente ama kijelentését, miszerint „elengedi a Forgatag kezét”. „Legyen mindenki számára világos: az RMDSZ nem engedi el sem a Vásárhelyi Forgatag szervezőinek, sem más fontos magyar ügyek felelőseinek a kezét Maros megyében! Azok, akik ilyet mondanak, gondolnak, felelőtlen vezetők, nincsenek tisztában a Szövetség vállalásaival, értékeivel és elveivel” – fogalmazott.

Péter Ferenc felrója a megyeszékhelyen működő RMDSZ-szervezet vezetőségének, hogy semmibe vette a marosvásárhelyi közvélemény jelzéseit, a megyei szervezet figyelmeztetéseit a városvezetésnek kedvező önkormányzati határozatok kapcsán, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök március 14-i felszólítását, amelyben a helyi tanácsosok ellenzékbe vonulását indítványozta.

„Most ennek a magatartásnak az eredményét szemléljük. Úgy gondolom, hogy politikusnak lenni nem valamiféle hóbort, hanem vállalt felelősség, a kihívás benne pedig az, hogy fel tudjunk nőni a feladathoz. A marosvásárhelyi, Maros megyei emberek érdekeiért nem alkudozni kell, hanem józan érvekkel tárgyalni, és ha ez nem elég, mert így is kisebbségben vagyunk, akkor szövetségeseket találni az igazunk vagy az ügyünk mellé. Csak olyan kompromisszumokat kell és lehet felvállalni, amelyek a közösségi igényeknek eleget tesznek és azok szempontjából vállalhatók”.

A megyei RMDSZ-elnök szerint két évtized után bebizonyosodott, hogy Marosvásárhely polgármesterének és csapatának „a magyar közösség igényei, elvárásai sosem voltak fontosak”, egyedüli célja „hatalmi pozíciójának, gazdasági befolyásának megőrzése volt”. Péter Ferenc szerint a 2020-as helyhatósági választásokon esély nyílhat a változásra, de ehhez a marosvásárhelyi magyarságnak erős és egységes politikai közösségként kell megnyilvánulnia, amihez „az odavezető utat nekünk, az RMDSZ politikusainak kell kiköveznünk”. Ezt olyan „nemzeti minimumnak” nevezte, amelynek bármilyen jellegű veszélyeztetése – szerinte – nem járhat következmények nélkül. „Csak így lehetünk biztosak abban, hogy a váltásnak mi kiváltói és ösztönzői leszünk, nem annak puszta szemlélői” – vélte Péter Ferenc.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?