Soós Zoltán: Vass Levente összejátszik Dorin Floreáékkal

A Vass Levente parlamenti képviselő vezette marosvásárhelyi RMDSZ összejátszik a jelenlegi városvezetéssel abban, hogy jövőre ismét Dorin Florea nyerje a polgármester-választást, és ezzel a stratégiával nem tud közösséget vállalni – indokolta meg a Maszolnak Soós Zoltán, hogy miért jelentette be pénteken a visszavonulását az RMDSZ-ben betöltött tisztségeiből, vállalásaiból.

A Maros Megyei Múzeum igazgatója a 2016-os helyhatósági választásokon a magyar közösség polgármesterjelöltje volt. Kérdésünkre elmondta, a következő választások előtt egy évvel tett bejelentésével az volt a célja, hogy segítse a helyi RMDSZ-szervezet megújulását, és növelje az esélyét Dorin Florea jövő évi legyőzésének. 

Soós szerint a városi tanács RMDSZ-frakciója sorra szavazza meg olyan kölcsönök felvételét, amelyek a polgármester táborát erősítik majd jövőre a választási kampányban, és amelyekből a marosvásárhelyi magyar közösség nem lát semmit. „Ezért nyilvánvalóan politikai alkuk lehetnek a háttérben a városi RMDSZ és Dorin Floreaék között” – jelentette ki.  

A múzeumigazgató szerint nem is a frakció hozzáállásával van a legnagyobb gond. „Az RMDSZ-frakció hajlamos volt többször is szembemenni a városvezetéssel, mint ahogy történt a mélygarázs ügyében. De ők folyamatosan a városi RMDSZ nyomása alatt vannak, és kénytelenek elfogadni a marosvásárhelyiek számára rendkívül káros döntéseket is” – részletezte.

Soós Zoltán szerint a városi RMDSZ elnökének, Vass Leventének központosító vezetési stílusa van, az egyszemélyes irányítást kedveli, nincs konszenzusos döntéshozatal a városi szervezetben. Emlékeztetett, hogy a megyei RMDSZ-szel is amiatt került többször konfliktusba a parlamenti képviselő, mert a döntésekről nem egyeztetett. „Soha nem konzultál a szakemberekkel, a megyei szervezettel. Pedig ezek a város jövőjét érintő, fontos kérdések” – magyarázta.

Mint ismert, Vass Levente a pénteki sajtótájékoztatóján úgy reagált a Soós Zoltán vádjaira: az RMDSZ-nek kompromisszumokra kell törekednie a városvezetéssel. „Nem tudom, hogy Vass Levente milyen kompromisszumokra utalt. Dorin Florea előnyét növeltük, mit kapott ezért cserébe a magyar közösség?” – kommentálta a helyi RMDSZ-vezetőjének kijelentését a múzeumigazgató.

Soós Zoltán kérdésünkre elmondta, a közvélemény-kutatások is alátámasztják, hogy a jövő évi helyhatósági választásokon újra ő lehetne az a polgármesterjelölt, akinek esélye lenne legyőzni Dorin Floreát. A Vass Levente vezette városi szervezet azonban jelen állás szerint elzárkózik a jelölésétől.

„Kérdés, hogy Vass Levente miért zárkózik el ettől, és miért akar engem marginalizálni? Ez is része lenne a Floreával kötött alkunak?” – fogalmazott a múzeumigazgató, aki elképzelhetőnek tartja, hogy Vass Levente szeretne az RMDSZ – és összefogás esetén a magyar közösség – polgármesterjelöltje lenni a 2020-as önkormányzati választásokon. Soós szerint önmagában ezzel a szándékkal sem lenne probléma.

„Ha Vass Levente valóban indulni akar jövőre, akkor üljünk le, és beszéljük meg a teendőket. Ne egymást fárasszuk és hozzuk nehéz helyzetbe, hanem segítsük egymást. De nincs párbeszéd” – szögezte le a múzeumigazgató, megemlítve azt is, hogy a 2016-os megyei listán ő a Vass Levente után következő képviselőjelölt, így jómaga parlamenti mandátumhoz jut, ha a városi RMDSZ jelenlegi vezetője elnyeri a polgármesteri tisztséget.

Vass Levente válaszai Soós Zoltán kijelentéseire itt olvashatók.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?