Pályaorientációs karavánnal népszerűsíti a szakoktatást a Hargita Megyei Tanfelügyelőség

Pályaorientációs, a diákok szakmai gyakorlatának fontosságát népszerűsítő tájékoztató rendezvénysorozatot indított útjára a Hargita Megyei Tanfelügyelőség. A „POT - A gyakorlat, mint lehetőség a fiatalok munkahelykeresésében” projekt keretében 16 karavánjellegű eseményt szerveznek csíkszeredai, maroshévízi, székelyudvarhelyi, csíkszentmártoni és gyergyószenmiklósi szociálisan hátrányos helyzetben lévő közösségekben.

Kedden a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában a „POT a szakmai gyakorlatban” elnevezésű rendezvénnyel indította útjára pályaorientációs projektjét Hargita Megye Tanfelügyelősége. Az esemény az első állomása annak a kampánynak, amelyek célja a szakoktatás előnyeinek népszerűsítése a diákok körében, a szakmai kulcskompetenciák megerősítésének fontossága a jövőbeli karrier megalapozásában.

Az első rendezvényen a  POT projekt hínökei Bocskor Mihály, Demeter Emőke és Rostás Olga, a csíkszentmártoni szakközépiskola növendékei és követendő példaképei, elmesélték élettörténetüket, megosztván a résztvevőkkel azt, hogy miként kerültek be a POT projektbe, hogyan készülnek választott szakmájukra és milyen elvárásaik vannak jövőjükkel kapcsolatban.

A projekt következő állomása a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskolában volt a „POT a tanácsadásban” karaván-esemény keretén belül. Kerekasztal-beszélgetések zajlottak a pedagógusok és szülők között a közösségek életéről, a gyerekek jövőjéről, az iskola-család partneri kapcsolatáról és arról, hogy a tanácsadási folyamat már a családban el kell kezdődjön.

A diákok interaktív műhelymunkában vettek részt, ahol saját személyiségük tulajdonságait azonosították, sikeres életútakat elevenítettek fel és jövendőbeli tervek vázlatát készítették el. Ezen rendezvények célja a tanácsadás népszerűsítése, mint lehetséges módja a diákok önismeretfejlesztésének, amely a jövőbeni szakma kiválasztásának alapját képezi.

Az eseményeken 50 résztvevő volt jelen, diákok, pedagógusok és szülők egyaránt. Cristinel-Fănel Glodeanu, főtanfelügyelő-helyettes, projektmenedzser a projekt kapcsán elmondta:

„Ezen rendezvények hasznosak mind a diákok, mind a helyi közösség számára. A gyerekek jövője nem csak nekünk és a családnak fontos, hanem az iskolának is, és az egész közösséget kell érdekelje és foglakoztassa. Egy nehéz, korlátozásokkal teli időszak után, jórészt online kommunikáció lehetőségével, nagyon örülünk, hogy sikerült élőben megszervezni ezt a két eseményt, betartván a higiéniai és távolságtartási követelményeket az érvényben lévő szabályozásoknak megfelelően és ezzel egyidőben esélyt adván a kommunikációra és személyközi kapcsolatra, beszélgetésre és ötletek megosztására. Ez még csak a kezdet. Szeretnénk így folytatni továbbra is” – írták. 

(Borítókép: Hargita Megyei Tanfelügyelőség)

Kapcsolódók

Kimaradt?