Öt Maros megyei iskolában vezetik be kísérleti jelleggel a digitális naplót

Maros megyében öt iskola került be abba a projektbe, amely révén az oktatási intézményekben elektronikus katalógust vezetnek be.

Az oktatási minisztérium újból elővette – az Országos Helyreállítási Terv révén – az elektronikus katalógus romániai iskolákban történő bevezetésének ötletét. Ha a digitális napló megvalósítása sikeres is lesz, az archiválás miatt az iskolák kötelesek lesznek kinyomtatni és a tanév végén leadni az oktatási intézmények titkárságán ezeket a katalógusokat.

A terv szerint a tanárok a telefonjukon vagy táblagépükön jegyeket vagy hiányzásokat írhatnának be, a diákok szülei pedig közvetlen értesítést kapnának a katalógus bejegyzéseiről, a diák teljesítményéről. A Romániai Szülői Szervezetek Szövetségének elnöke, Iulian Cristache felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt ugyan régebbi, de számos olyan problémát vet fel, amelyek miatt a megvalósítás nehéz lesz.Illusztráció | Forrás: portalinvatamant.ro

„A szövetség képviselőjeként jártam be több oktatási intézményt, és meglepődtem a tanárok tiltakozásán, akik komoly erőfeszítésnek tartották a katalógus használatát. A helyzet azért is nehéz, mert az oktatók valamilyen módon szeretnék ezt az elektronikus katalógust, de felhívták a figyelmet arra is, hogy ahhoz, hogy ez működőképes legyen, tovább kell digitalizálni az oktatási intézményeket, és fel kell rá készíteni a tanügyben dolgozó személyzetet is. Egy másik veszély az, hogy a tanügyi intézmények által használt szerverek nincsenek jól védve, ezért fennáll annak a veszélye, hogy valaki belép az online katalógusba, és beavatkozik a hiányzásokba és jegyekbe” – fejtette ki érveit Iulian Cristache.

Több iskola azonban már használja az elektronikus katalógust, a 2021–2022-es tanévre szóló kísérleti iskolai program részeként. Maros megyében öt iskola került be a projektbe, de javasolt a hagyományos osztálynapló megtartása is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Az elektronikus katalógus nagyon jó ötlet, amelyet már rég be kellett volna vezetni. A klasszikus katalógus egy hatórás tanítási napon hat tanár kezén megy át, és ezt nem lehet fertőtleníteni. Az elektronikus katalógust párhuzamosan megvalósítani kívánó oktatási intézményeknek azonban javasoltuk a hagyományos katalógus megtartását is, mert nem tudjuk még pontosan, mennyire működőképes a platform, azt viszont nem engedheti meg egyetlen iskola sem magának, hogy a tanév során a diák iskolai helyzetét elveszítse” – jelentette ki Sabin Pășcan, Maros megye általános tanfelügyelője.

Sorin Câmpeanu oktatási miniszter korábban kifejtette, hogy bár az elektronikus katalógus megvalósítására vonatkozó szerződést 2019-ben írták alá, az utóbbi évek nehézségei miatt a folyamatot nem lehetett elindítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?