Ősszel átadják a csíkszeredai vasúti felüljárót

A csíkszeredai vasúti felüljáró munkálatai a végéhez közelednek. Október végére, november elejére elkészülhet, így újra összeköti majd a város két részét, ami gördülékenyebbé teszi majd a forgalmat, megkönnyebbülést jelentve a lakosságnak.

Az elavult, ezelőtt 50 évvel épült híd újjáépítése tavaly áprilisban kezdődött, és a kivitelezőnek minden nehézség ellenére sikerült tartania az időpontokat, így az ősszel már új, időtállóbb vasúti átjárón közlekedhetnek a helyiek és az átutazók.

A szerző felvétele

Jelenleg már működik a közvilágítás – az 500 méteres hídon 47 ledes lámpát helyeztek el –, az aszfaltozás egy részét elvégezték, a korlátok felkerültek a helyükre. Jelenleg a rámpák oldalait vakolják, majd a híd középső szakaszának az aszfaltozása következik, és utolsó mozzanatként a hangszigetelőket is felszerelik az átjáró mindkét oldalára.

Csíkszereda alpolgármestere, Bors Béla elmondta: a híd közel fél kilométer hosszan ível át a vasút felett, szélessége 14,2 méter, ami magában foglal két, egyenként 3,5 méteres útsávot, valamint kétoldalt egy-egy járdát és biciklisávot.

A hídépítés során több mint kétezer tonna gerendát fektettek le, 70 darab 24 méterest és 10 darab 30 méterest. A tartópilléreket megerősítették oly módon, hogy 24 méter mélységbe lefúrtak és betonelemeket helyeztek be annak érdekében, hogy azokat a megfelelő módon megerősítsék. Itt a legbonyolultabb feladat a vasúti sínhez legközelebb álló tartópillérnél volt, a hely szűkössége miatt. De ezt az akadályt is sikerült megoldani, miként a többi előre nem látható problémát is.

Az alpolgármester közölte, hogy a 2018-ban készült megvalósíthatósági tanulmány 23,7 millió lejre saccolta a munkálatok értékét, 2021-ben már 33 millió volt az összeg, majd a válságoknak – Covid, háború – miatt a költségek meghaladták a 60 millió lejt, aminek egyharmada támogatás és kétharmada önrész. A beruházás ugyanakkor „szerencsés helyzetben van”, hisz a határidőt tartani tudják, így az ősszel át is adják a felüljárót.

Mint megtudtuk, szeptember második felében, 18-a és 30-a között vonatpótló autóbuszok szállítják majd újra az utasokat a Madéfalva–Csíkszentkirály közötti útvonalon, mindkét irányban, ugyanis ez idő alatt az 5-ös pillérnél – ami a legközelebb van a sínekhez – zajlanak a munkálatok, de ezt követően az állást végleg elbontják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?