Őrizetbe vette a DIICOT a fentanillal és oxikodonnal kereskedő férfit

Őrizetbe vette csütörtök este a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) azt a férfit, aki több mint 10 ezer tablettát adott el a jelenleg forgalomban lévő legveszélyesebb kábítószereknek számító fentanilból és oxikodonból.

A DIICOT korábban közölte, hogy a férfi egy gyógyszeripari cég alkalmazottjaként 2022-ben és 2023-ban rendszeresen forgalmazott kábítószernek minősülő hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket. Több mint 10 ezer fentanil hatóanyagú tablettát, körülbelül 700 oxikodon tablettát, 1200 ampulla morfiumot, kodein tablettákat és 380 fentanil-tapaszt adott el illegálisan a gyanú szerint.

A nyomozáshoz közel álló források szerint a gyanúsított a gyógyszeripari cég egyik lerakatánál dolgozik. Elfogásakor az ügyészek több tucat dobozt találtak nála fentanil hatóanyagú tabletákkal, amelyeket eladásra szánt.

Illusztráció: Pixabay

A fentanilt és az oxikodont a hozzájuk köthető magas halálozási arány miatt a jelenleg forgalomban levő legveszélyesebb kábítószerekként tartják számon.

A fentanil az egyik legerősebb szintetikus kábító fájdalomcsillapító, amelyet végstádiumban lévő daganatos betegeknél és műtétek okozta fájdalomcsillapításra használnak. A gyógyszer csak receptre kapható. Szaktanulmányok szerint a fentanil százszor erősebb a morfiumnál és 30-50-szer erősebb a heroinnál.

Az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) honlapján közzétett információk szerint „olyan erős és halálos, hogy akár egy mikrogramm is képes megölni egy embert”. Ugyanitt azt írják, az Egyesült Államokban 2022-ben regisztrált 110 ezer túladagolásos haláleset több mint kétharmada a fentanillal állt összefüggésben.

Az erős fájdalom esetén alkalmazott oxikodon szintén vényköteles opioid, mivel könnyen függőséget okozhat. Az oxikodon Oxidolor, Oxycontin vagy Oxycodone néven található meg a gyógyszerpiacon, ezeknek a gyógyszereknek a hatóanyaga az oxikodon-hidroklorid – tájékoztatott a DIICOT.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?