Nőtt a koronavírusos esetek száma, de többnyire enyhe lefolyásúak

Az elmúlt négy hétben Romániában folyamatosan nőtt a SARS CoV-2 fertőzéses esetek száma, az Eris és a Pirola, az Omicron új alváltozatai könnyen terjedő, de szerencsére nem fokozott virulenciával járó fertőzést hoznak a HotNews által megkérdezett szakértő szerint, akit arról is kérdeztek, hasznosak-e a tesztek és az oltások az alváltozatok esetében is.

Tízből nyolc Eris- vagy Pirola-fertőzöttet otthon kezelnek, mivel a betegség enyhe lefolyású. A tünetek általában hasonlóak a megfázáshoz és az influenzához, de előfordulhat fejfájás, izomfájdalom és fáradtság is – fejtette ki dr. Adrian Marinescu, infektológus főorvosa, a bukaresti Matei Balș Fertőző Betegségek Intézetének orvosigazgatója a HotNews.ro-nak.

Fotó forrása: Agerpres

Mint a Maszolon is megírtuk, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn közölte, hogy jelenleg naponta 2000 új fertőzéses esetet regisztrálnak. Ez szerinte jelentős szám, amely miatt tanácskozást is összehívott a kórházak és a megyei egészségügyi igazgatóságok vezetőivel, de az a következtetésük, hogy két hét elteltével mérséklődni fog az esetek száma.

Dr. Adrian Marinescu, infektológus főorvos elmondta, a Matei Balș Fertőző Betegségek Intézetében a SARS CoV-2 fertőzéssel 24 órán belül jelentkező mintegy 100 betegből, – akiknél megerősítették, hogy fertőzött – 80 százalékot otthon kezelnek, 20 százalék pedig olyan beteg, aki kórházban marad, kortól függetlenül.

Általában azok, akik kórházban maradnak „veszélyeztetettek az életkoruk vagy krónikus betegségeik miatt, vagy ha kisgyermekek. Megfigyelésre tartjuk bent őket” – mondta a főorvos.

„Fontos megjegyezni, hogy a súlyos lefolyásúaknak az intenzív osztályon végződő aránya rendkívül alacsony, és ezek valójában kivételes helyzetek” – tette hozzá dr. Adrian Marinescu.

Az infektológus elmondta, a SARS CoV-2 új változatai, az Eris és a Pirola szintén kimutathatók a gyógyszertárakban kapható gyorstesztekkel, „mégpedig azért, mert még mindig az Omicron változatról beszélünk. Mind a gyorstesztek, mind a PCR-tesztek hasznosak a diagnózis felállításához, beleértve ezt a két új alváltozatot is, legalábbis a jelenleg rendelkezésünkre álló adatok alapján”.  

A Covid elleni oltás is használható szerinte.

„Úgy vélem, nagyon egyértelműen bebizonyosodott, hogy a vakcina típusától és a SARS CoV-2 variánsától vagy alváltozatától függetlenül a vakcina mindig is védelmet nyújtott a betegség súlyos formái és szövődményei ellen. Nem kizárt, hogy ha beoltattam magam, akkor is megfertőződök, de annak a valószínűsége, hogy súlyos formája alakul ki a kórnak, és az intenzív osztályon kötök ki, vagy életveszélyes szövődményeket szenvedek el, nagyon alacsony” – fejtette ki.

Hozzátette: „az intenzív osztályok statisztikái – nemcsak a Matei Balș Intézetben, hanem a világ bármely pontján – erről tanúskodnak, és láthatják, hogy az intenzív osztályra kerülők túlnyomó többsége nincs beoltva vagy nem kapta meg a szükséges számú oltást” – vonta le a következtetést az orvos, aki azt tanácsolja, hogy az idei szezonra az influenza elleni védőoltással készüljünk fel, ami életkortól függetlenül rendkívül fontos.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?