FRISSÍTVE - Nem tudtak megegyezni, folytatódik a tanárok sztrájkja

Fotó: digi24.roKudarccal zárult Marius Budăi munkaügyi miniszter és a tanügyi szakszervezetek képviselőinek hétfő délutáni tárgyalása, amely után a szakszervezetiek bejelentették, kedden ismét a kormány elé vonulnak. 

A munkaügyi és oktatási miniszterrel folytatott újabb tárgyalási forduló után a tamügyi szakszervezetek bejelnetették: a kormány semmi olyant nem ajánlott, ami arra késztetné a pedagógusokat, hogy elálljanak a keddre bejelentett nagyszabású tüntetésről.

A tanárok továbbra is béremelést követelnek, amit a kormány a jelek szerint nem hajlandó elfogadni. A tanügyi szakszervezetek vezetői szerint ebben az időszakban, amely a képességivizsgára és az érettségi vizsgára készülő diákok számára kritikus lehet, szükség van Klaus Iohannis államfő közvetítésére.

A tárgyalások alkalmával a szakszervezeti vezetők újonnan ismertették követeléseiket, amelyekkel a két tárcavezető a Victoria-palotába ment, ahol rendkívüli kormányülésen keresnek megoldást a helyzetre.

Múlt hétfőn a három legnagyobb tanügyi szakszervezet felhívására a több mint 300 ezer embert foglalkoztató  közoktatási rendszer mintegy 150 ezer pedagógusa és az iskolai kisegítő személyzet 60-70 ezer tagja szüntette be meghatározatlan időre a munkát legalább 25 százalékos bérfejlesztést követelve, oly módon, hogy a pedagógusok bértáblája az országos átlagbérnél kezdődjék, valamint törvényi garanciát követlenek arra, hogy béreiket a továbbiakban az infláció mértékében emeli a kormány.

„Konstruktív volt a megbeszélésünk a tanügyi szakszervezetekkel, és megállapodtunk abban, hogy az általuk kért elvek alapján kezdjük el a nap folyamán az új közalkalmazotti bérrácsok technikai átbeszélését” - közölte a sajtóval Marius Budăi munkaügyi miniszter a Ligia Deca oktatási tárcavezető részvételével tartott hétfői tárgyalások után.

A tárcavezető szerint a hétfői találkozón a kormány képviselői elfogadták a szakszervezeteknek azt a kérését, hogy az új közalkalmazotti bértörvény szerint egy kezdő pedagógus fizetése ne legyen kisebb az országos bruttó átlagbérnél, és ennek megfelelően dolgozzák ki a tanügyi alkalmazottak bérrácsát. A találkozó eredményeit Ligia Deca miniszter ismerteti a kormányfővel - számolt be Budăi.

Közlése szerint abban is megállapodtak a szakszervezetekkel, hogy a korábban bejelentett menetrendtől eltérően nem július 15-től, hanem már hétfőn elkezdjék a technikai jellegű tárgyalásokat a tanügyi alkalmazottak bérrácsáról. A menetrend módosítására a kormány hatalmazta fel a tárgyalásokon résztvevő minisztereket - tette hozzá.

Jelenleg a nettó átlagbér meghaladja a 4000 lejt, míg egy kezdő pedagógus mintegy 2500 lejes nettó fizetést kap. A kormány két alkalommal, csütörtökön és vasárnap az év végéig két részletben folyósítandó, együttesen 2500 lej értékű juttatások ígéretével próbálta rávenni a tanügyi szakszervezeteket a sztrájk beszüntetésére. A kormánykoalíció vezetői és Klaus Iohannis államfő is jogosnak minősítették a tanárok elvárásait, ugyanakkor türelemre intették a tiltakozókat, kilátásba helyezve, hogy bérköveteléseikre az ősszel a parlament elé kerülő új közalkalmazotti bértörvény fog választ adni.

Az oktatási szakszervezetek azonban elutasították a kormány ajánlatait, mondván, hogy nem „borravalóért”, hanem az oktatás társadalmi jelentőségével arányos bérekért sztrájkolnak, és csütörtök óta utcai demonstrációkat szervezve próbálják elérni céljaikat. Keddre a fővárosban is újabb nagyszabású tüntetést helyeztek kilátásba az elnöki hivatal elé.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?