Nem elég a közösségi oldalon jelezni a medve jelenlétét, hívni kell a 112-es számot

A Facebookon jelezte egy marosvásárhelyi lakos, hogy a Kishegyszőlő fölötti, illetve a Hagymásbodon körüli erdőben medvék járnak. Brassai Réka arról számolt be, hogy körülbelül négy méterre tőle, az erdő melletti bozótból bújt ki három medve. 

Mint írja: „megálltam, néztük egymást egy ideig, aztán megúsztam egy morgással, továbbálltak. De, a lényeg: a környéken vannak!” Szerdán reggel a hölgy férje is jelezte, hogy a hely, ahol felesége találkozott a medvékkel, lakóházaktól alig egy kilométerre található. A Maszol megkeresésére elmondta, mivel az utóbbi időben nem kaptak RO-Alert figyelmeztetést arról, hogy medve járna a környéken, figyelmeztetni szerették volna a környéken lakókat, ezért jelezték Facebook-bejegyzésben, de a hatóságokat nem értesítették az ügyről. 

Megkeresésünkre Kovács Zoltán Róbert, a Maros Megyei Hegyimentő Szolgálat vezetője elmondta, ilyen esetekben előbb az 112-es egységes segélyhívón kell jelezni a helyzetet, hiszen a csendőrség az illetékes a medve elkergetésében. Amennyiben a lakóházhoz közel járkál a medve, a tulajdonosoknak ajánlják, hogy tegyenek írásos bejelentést a polgármesteri hivatalnál, amely majd felveszi a kapcsolatot azzal a vadásztársasággal, amellyel szerződéses viszonyban áll. Amennyiben a csendőrségnek többszöri próbálkozásra sem sikerül elkergetni a medvét, a vadásztársaság feladata befogni és áthelyezni a vadállatot. 

A szakember elmondta, nem ritka az, hogy a város szélén járkáló medvékről számolnak be lakók. Ilyen a Somostető, Koronka, Jedd és a Kishegyszőlő is. Amennyiben az erdőn kívül, lakott területhez közel merészkedik, mindenképpen jelezni kell az 112-es segélyhívószámon. Ilyenkor a csendőrség kiszáll a helyszínre, és egy csapat elkergeti a vadállatot.

Illusztráció: Adobe Stock

A hegyimentő közölte, amennyiben a medvét erdőben látják, ott más a helyzet. Az ugyanis a vadállat élőhelye, és amennyiben a túrázók zajkeltés nélkül, csendben sétálnak vagy kerékpároznak, szinte biztos, hogy találkoznak egy-két egyeddel. Az már köztudott, hogy az Istenszéke körül is vannak medvék, a hegyimentőknek van ott saját munkapontjuk hétvégi ügyelettel, és szinte nincs olyan hétvége, amikor ne látnának medvét. Ezért kérik hangsúlyosan a hegyimentők a turistákat, hogy ne hagyjanak maguk után ételmaradékot, és semmiképpen ne etessék a medvéket. Az állatban ugyanis attól a pillanattól kezdve rögzül, hogy az ember ételforrás lehet, és innen kezdődhetnek a problémák.

Kérdésünkre elmondta, Maros megyében tavaly nem voltak medvetámadások. Az azt megelőző évben volt, de akkor sem túrázókat támadott, hanem juhászokat, vizont volt olyan eset is, amikor a juhászok hergelték a vadat. Bementek az erdőbe, hogy kiűzzék a medvét a barlangjából, de a vad ijedtében kiszámíthatatlan. Lehet, hogy elmenekül, de az is lehet, hogy támad – figyelmeztetnek a szakemberek. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?