banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Náci jelképpel festették le a magyar címert és céhjelvényt Kolozsvár egyik műemlék épületén

Feketével festették fel a nácizmus egyik legnépszerűbb szimbólumát az Eötvös (ma Konstanca) utcában található restaurált épületre, aminek tulajdonosai pár évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy jól láthatóan meghagyják a több mint százéves magyar címert és céhjelvényt.

A megrongált szimbólumra a Szabadság napilap egyik olvasója lett figyelmes. Az ismeretlen elkövető fekete festékkel a „Romania” feliratot és egy hajszálnyira elmódosított náci szimbólumot festett fel a ház falára, valószínűleg sablon segítségével. 

A több mint százéves címeres céhjelvényt az épület restaurálásakor fedezték fel. A tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a falfestményt meghagyják. Ahogyan a felirat is mutatja, az épületben dohányt, szivart és sót árultak. Azokra a boltokra, amelyek állami kézben voltak, a korabeli magyar címert festették rá, hogy nyilvánvaló legyen mindenki számára, hogy az adott épületben legálisan árusítják ezeket a termékeket – írta Cristian Marchiș influenszer Facebook-oldalára közzétett bejegyzésében, amelyben szóvá tette a vandál cselekedetet.

Hozzátette: a magyar címer és jelvény egy olyan személyt háborított fel, aki nem ismeri a történelmet. Szerinte a vandál cselekedettel nincs akkora probléma, hanem inkább azzal, hogy a rongálók által felfestett motívum kísértetiesen hasonlít a nácizmus népszerűsítésére használt szimbólumok egyikére. A ház falára fújt logó a náci sast jelképezi, amely eredetileg a horogkeresztet viszi, ebben az esetben viszont a lábainál a „Romania” felirat áll, mellkasán pedig az ortodox kereszt. „A címer a náci tökéletességet jelenti, jelen esetben pedig azt az üzenetet hordozza, hogy »Isten nevében Romániát meg kell tisztítani a magyaroktól«” – írta felháborodva az influenszer.

„Mindannyian tudjuk, a nácizmus hová vezetett. És ennek a logónak a megjelenése elgondolkodtató. Mert világosan mutatja, hogy a Hitler-tisztelet és a vasgárdista ideológia Romániában nem halt meg. Sőt kezdi megélni második ifjúkorát. Egy neonáci, neolegionista mozgalom kezd megerősödni Romániában. De most már nem a zsidókat veszik célba, hanem a történelmi magyar kisebbséget...” – fogalmazott Cristian Marchiș.

Fotó forrása: Szabadság

A Maszol megkeresésére Azzola Katalin, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke, a Kolozs megyei szervezet jogi tanácsadója elmondta: „az ilyen cselekedet súlyosan sérti a magyar–román kapcsolatokat és komoly diplomáciai incidensnek számítanak”. Hozzátette, az ilyen megnyilvánulásokat a román hatóságok határozottan elítélik, és az elkövetőt bűncselekmény miatt büntetőjogi felelősségre is vonhatják, esetleg pénzbírságot vagy akár börtönt is kiszabhatnak rá.

Azzola Katalin tudatta, az ilyen esetekben a hatóságok – amennyiben azonosítják – első lépésként felkérik az elkövetőt, hogy távolítsa el az illegális jelképet az épületről. Amennyiben nem hajlandó együttműködni, akkor büntetőeljárást indíthatnak ellene, ami bírósági eljárással járhat. „Ha a bíróság bűnösnek találja a tettest, akkor számos büntetést kaphat. Ez magában foglalhatja a pénzbüntetést, a börtönbüntetést és az épület tulajdonosával szembeni kártérítési kötelezettséget. Emellett a társadalmi következmények is jelentősek lehetnek. Az ilyen jellegű cselekedetek fokozzák a nemzetek közötti feszültséget és az etnikai ellentétet. Ezért a társadalmi reakciók is kemények lehetnek, és a tettes számára széles körű elutasítást eredményezhetnek a közösségben” – világított rá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?