Munkakonfliktus kirobbantására készül a TAROM szakszervezete

Eredménytelenül zárultak a TAROM állami légitársaság vezetősége és a szakszervezet között az új kollektív munkaszerződésről folytatott tárgyalások. Az érdekvédelmi szervezet képviselői figyelmeztető sztrájkra, majd általános munkabeszüntetésre készülnek.

A szakszervezet kedd este kiadott közleményében azt írta, a vállalat vezetősége felületesen kezelte a két hónapja húzódó tárgyalásokat, és nem érti meg anyagi követeléseiket, amelyeket főleg az indokol, hogy 2008-tól nem kaptak béremelést. A vállalat által javasolt fizetésemelés még az inflációt sem fedezné – állítják.

„A TAROM nagyon könnyen lemond a több évtizedes tapasztalattal rendelkező alkalmazottairól, egy olyan szerkezetátalakítási tervet követve, amely a vállalat tevékenységének szűküléséhez vezet, így az egy történelmi vállalatból a kihalás szélén álló regionális vállalattá válik” – fogalmaztak.

Fotó: Tarom/Facebook

Az érdekvédelmi szervezetet képviselő ügyvéd, Costel Gâlcă rámutatott, mivel a törvény lehetővé teszi számukra, hogy a kollektív munkaszerződéssel kapcsolatos tárgyalások sikertelensége esetén sztrájkba lépjenek, a tervek szerint már jövő héten kirobbantják a munkakonfliktust, előbb figyelmeztető sztrájkot tartanak, amelyet általános munkabeszüntetés követ.

Korábban a TAROM vezetősége közleményben arról tájékoztatott, hogy nem tud eleget tenni a szakszervezet követeléseinek, és a jelenleg hatályos megállapodásban rögzített előírásokat emelné be az új kollektív munkaszerződésbe, azzal a módosítással, hogy 30 lejre emelik az étkezési utalványok értékét, illetve a 2022-re megszabott béralap kereteibe illeszkedve emelik a béreket.

A vállalat képviselői hangsúlyozták, a TAROM több mint 13 éve veszteségesen működik, és az elmúlt években romlott a pénzügyi helyzete. A szakszervezet követeléseinek teljesítéséhez mintegy 180 millió lejt kellene kifizetnie a TAROM-nak, ami veszélyeztetné a vállalat fennmaradását – szögezték le.

Múlt héten figyelmeztető sztrájkot tartott a légitársaság szakszervezete. Közleményükben azt írták, augusztus 23-tól 4 és 7 óra között a TAROM egyetlen gépe sem száll fel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?