Minden megyében újraszámláltatná a szavazatokat a REPER

A Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) párt képviselői az európai parlamenti választáson leadott szavazatok újraszámolását kérik az ország valamennyi megyéjében.

Az Agerpres beszámolója alapján az alakulat képviselői pénteki közleményükben azt írták, hogy a számos panasz és a sok hiba lehetetlenné teszi a szavazatok összesítését. Néhány megyei választási iroda (BEJ), köztük a Buzău megyei is úgy ítélte meg, hogy csak a voksok újraszámolásával lehet minden hibát kiküszöbölni, az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke, Toni Greblă azonban a REPER szerint Buzău megyében akadályoztatja a megyeszintű újraszámolást.

Illusztráció: Vargyasi Levente

A párt képviselői szerint „elfogadhatatlan”, hogy bármilyen gyanú merüljön fel az eredményekkel kapcsolatban, ezért „a jelenlegi katasztrófa valamennyi felelősének”, köztük az AEP elnökének is le kell mondania.

Hozzátették, az alakulat a továbbiakban is harcolni fog a szavazatszámlálási és -összesítési eljárás korrektségéért, és kész az igazságszolgáltatáshoz fordulni, ha szükség lesz rá. „Csak határozott és felelősségteljes fellépéssel tudjuk helyreállítani az embereknek a demokráciánkba vetett bizalmát” – áll a közleményben.

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) pénteken pontosította, hogy semmilyen módon nem avatkozik be a szavazatok megszámlálásába, azok jegyzőkönyvbe vételébe, az eredmények összesítésébe, a fellebbezések elbírásába vagy a szavazatok újraszámlálásába.

Közleményében az intézmény emlékeztetett, hogy jelenleg a választási eredmények összesítése és a választási irodák jegyzőkönyveinek leadása a végéhez közeledik, és nincs is hatásköre beavatkozni ezekbe a folyamatokba. „A szavazatok összesítésének esetleges szabálytalanságaival kapcsolatos panaszok vagy fellebbezések rendezése nem az Állandó Választási Hatóság kompetenciája. Ezek a kifogásoktól függően kizárólag a választási irodák hatáskörébe tartoznak” – szögezte le az AEP.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?