A REPER az AEP elnökének és a belügyminiszternek a lemondását, és a szavazatok újraszámolását követeli

A Megújítjuk Románia Európai Projektjét Párt (REPER) csütörtökön lemondásra szólította fel az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnökét, Toni Greblát, valamint a hatóság teljes vezetőségét, illetve Cătălin Predoiu belügyminisztert, mivel a jelöltek, a független megfigyelők és a polgárok által észlelt és jelzett súlyos szabálytalanságok miatt az alakulat szerint felelőssé tehetők a június 9-i választások eredményeinek eltorzulásáért – írja az Agerpres.

A REPER ugyanakkor felkérte Klaus Iohannis elnököt, hogy „haladéktalanul” gyakorolja közvetítői szerepét a társadalom és az állam között, ebben „a romániai demokrácia számára kényes pillanatban, amikor a választási folyamatba vetett bizalom összeomlott, de két, az ország jövője szempontjából döntő fontosságú választás áll előttünk”.

A párt csütörtöki közleményében rámutat, hogy az állampolgárokhoz tett felhívását követően, az utóbbi 24 órában több mint 220 polgár jelentette, hogy annál a szavazókörzetnél, ahol ők a REPER listájára voksoltak, az AEP honlapján közzétett jegyzőkönyvekben az alakulat nulla szavazattal jelenik meg.

Illusztráció forrása: Maros megyei RMDSZ

A REPER csapatai 85 ilyen jelentett esetet ellenőriztek, és ezek valósnak bizonyultak, a Központi Választási Iroda (BEC) azonban „futószalagon utasította el a polgárok panaszait” annak ellenére, hogy ezeket bizonyítani lehetett, és több személy is hajlandó volt vállalni igazát a hatóságok előtt – mutat rá a közlemény.

A REPER képviselői azt állítják, hogy a BEC még abban az esetben sem rendelte el a szavazatok újraszámlálását, amikor az alakulat jelöltje, Oana Cambera parlamenti képviselő jelentette, hogy bár ő leadta voksát a pártra, az illető körzet jegyzőkönyvében nulla szavazattal szerepel a REPER.

A párt képviselői rámutatnak, hogy két szavazókörzetben, ahol a voksok újraszámolását jóváhagyták, a REPER több mint 150 szavazattal gazdagodott, pedig azelőtt ezekben nullán állt. Hangsúlyozzák azonban, hogy országszerte több mint 2500 olyan szavazókörzet van, ahol a jegyzőkönyvekben a REPER nulla szavazattal jelenik meg.

„A szavazatok újraszámlálása nélkül azokban a szavazókörzetekben, ahol csalás gyanúja merült fel, a június 9-i választások fekete foltot jelentenek a romániai demokráciára nézve. Mindez durván megsérti a szabad és tisztességes választásokhoz való jog biztosításának elvét. Ez az egész azzal kezdődött, hogy Marcel Ciolacu sürgősségi rendelettel eltávolította a REPER képviselőit a szavazóhelyiségekből” – idézi a közlemény Dragoş Pîslarut, a REPER társelnökét.

Fotó: Cziznel László

Ramona Strugariu REPER-társelnök is azon a véleményen van, hogy most minden romániai demokráciapárti ellenzéki erőnek ugyanazért a célért – a demokrácia védelméért – kell küzdenie.

„Ez már nem az egyik vagy másik pártról szól, hanem minden egyes ellopott szavazatról és a jogállamiság megalázásáról. Nyilvánosan felszólítunk a szavazatszámlálás újrakezdésére, a civil társadalom megfigyelőinek, valamennyi politikai párt képviselőinek és a választásokon részt vevő független jelölteknek a szoros felügyelete mellett. Az ügyet az összes nemzetközi fórum elé visszük, és harcolni fogunk azért, hogy a polgárok szavazatait tiszteletben tartsák, és hogy a bűnösök szembesüljenek a törvény szigorával” – üzente Strugariu, arra biztatva a polgárokat, hogy jelentsék a továbbiakban is az észlelt szabálytalanságokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?