Négy év után ismét van tanácsosa Medgyesen az RMDSZ-nek

Hét településen indított jelölteket a Szeben megyei RMDSZ és valamennyiben sikerrel is jártak az önkormányzati választásokon – mondta el a Maszolnak Orosz Csaba.

A Szeben megyei RMDSZ elnöke közölte, miután négy évvel ezelőtt elvesztették képviseletüket Medgyesen, idén sikerült bejutni az önkormányzatba. Négy településen megtartották tanácsosi helyeiket, Küküllőalmáson megduplázták az önkormányzati képviselők számát, egy helyett ketten képviselik a szövetséget a következő ciklusban.

Fotó: Medgyesi RMDSZ

Bürkösön, Erzsébetvároson és Kiskapuson sikerült megőrizni a képviseletet és visszajutottak oda is, ahol 2020-ban elvesztették azt: Medgyesen, Vízaknán és Balázstelkén. A medgyesi önkormányzat esetében 45 szavazaton múlt az, hogy ne egy, hanem két képviselőjük legyen – mondta a politikus.

A Szeben Megyei Tanácsba csak csodával határos módon jutottak volna be, mondja Orosz Csaba, hangsúlyozva, hogy a megyében 1,8 százalék körüli a magyarság aránya.

Arra a kérdésünkre, hogy mivel magyarázza az idei sikert a négy évvel ezelőtti eredményhez viszonyítva, a Szeben megyei RMDSZ-elnök elmondta, véleménye szerint 2020-ban a járvány is hozzájárult ahhoz, hogy sokkal kevesebben vettek részt választásokon. Úgy véli, idén annak a munkának a gyümölcsét aratják le, amit január óta a kampányba fektettek. „Sikerült tudatosítani a magyar emberekben azt, hogy mennyire fontos ott lenni az önkormányzatokban, ott lenni, ahol rólunk döntenek, és nem utolsósorban talán felismerték azt is, hogy a magyar gyűlöletre a magyar szavazat a válasz. Rengeteg ilyen támadás ért minket” – mondja Orosz Csaba.

Fotó: Agerpres

Emlékeztetett arra, hogy Kiskapuson megfenyegették a polgármesterjelöltjüket, a medgyesi helységnévtáblán lefestették a magyar feliratot.  

Majdnem minden magyar ember részt vett a szavazáson – tette hozzá a megyei elnök. „238 szavazatot kapott a szövetség egy olyan községben, ahol 300-an laknak, tehát ez azt jelenti, hogy ott majdnem mindenki elment szavazni. Autóbuszokat biztosítottunk a Marosvásárhelyen vagy Kolozsváron tanuló diákok számára is” – tájékoztatott Orosz Csaba. 

Végleges adatok ugyan nincsenek még, de számításaik szerint több mint 2 százalékos támogatottságot könyvelhetnek el Szeben megyében, ami lakosságarányosan nagyon jó eredmény – összegez a megyei RMDSZ elnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?