Mezőgazdasági roncsprogram bevezetését tervezi a környezetvédelmi minisztérium

Ötszáz millió lejt, azaz közel 100 millió eurót szánnak arra, hogy kivonják forgalomból a régi, mezőgazdasági járműveket és felszereléseket, jelentette be kedden Marosvásárhelyen, Mircea Fechet tárcavezető.

A miniszter kedden meglátogatta a Maros megyei Szászrégenben található IRUM gyárat, amely jelenleg az egyetlen romániai traktorgyártó. Az IRUM 2018-tól készít új, korszerű, négykerék-hajtású, tengelycsonk-kormányzású mezőgazdasági kompakt univerzális traktorokat a családi kisgazdaságok részére. A kedvező ár-érték arányú, olcsó üzemeltetésű mezőgazdasági TAGRO traktorok iránt az európai piacon is érdeklődnek.Fotó: IRUM Facebook oldalaA csaknem 70 éves IRUM vállalatnak, több mint 500 alkalmazottja van.

A látogatást követően a szaktárcavezető kijelentette, arra törekszik, hogy a mezőgazdasági roncsprogram kiírásában szerepeljen az a lehetőség, hogy a hazai ipart támogathassák. Mircea Fechet közölte, ha a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott többi programot nézi, az derül ki, hogy óriási összegek folynak ki az országból csupán azért, mert itthon nem gyártanak olyan felszereléseket, amelyekre pályázni lehet.A szerző fotójaItt említette a fotovoltaikus elemek felszerelését segítő zöldház-programot, amelynek a 2 milliárd lejes fedezete nem marad az országban, mert sem Maros megyében vagy bárhol Romániában, de még Európában sem gyártanak sehol ilyen elemeket. Kínai és amerikai cégeket gazdagítanak – mondta a szaktárcavezető.

A miniszter elmondta, a mezőgazdasági program főleg a kisebb gazdáknak vagy erdészeti tevékenységet folytató jogi személyeknek szól és reméli, hogy a támogatás jelentős hányada az országban marad.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?