FRISSÍTVE – Menesztette a kormányfő Alexandru Nazare pénzügyminisztert

FRISSÍTVE: Menesztették tisztségéből a pénzügyminisztert, a miniszteri teendőket Florin Cîțu kormányfő látja el ideiglenesen. FRISSÍTÉS: Klaus Iohannis államfő aláírta a miniszter felmentését.

A miniszterelnök csütörtökön bejelentette, döntéséről egyeztetett a koalíció tagjaival, emellett Klaus Iohannis államfőnek is elküldte a felmentésre vonatkozó igénylést. Alexandru Nazare PNL-s politikusnak lehetősége volt benyújtania a lemondását, de inkább a menesztést választotta, tette hozzá Florin Cîțu.

„Ma a koalíció tagjaival folytatott újabb tárgyalás után elküldtem Klaus Iohannis államfőnek az igénylést Alexandru Nazarénak a pénzügyminiszteri tisztségből való felmentésére vonatkozóan” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, javaslata értelmében az új tárcavezető kinevezéséig ő maga látná el a pénzügyminiszteri teendőket. Alexandru Nazare és Florin Cîțu | Fotó: gov.ro

Cîțu a kommunikáció-képtelenséget vetette Nazare szemére, és arra hivatkozott, hogy a legtöbb késést a kormányprogram végrehajtásában a pénzügyi tárcánál tapasztalta. A kormányfő elsősorban az adócsalás visszaszorítását és az ország rendelkezésére álló európai alapok felhasználási ritmusát illetően elégedetlen Nazare teljesítményével. A román média azonban a PNL-en belüli választási küzdelem újabb fejezetének, a pártelnöki székre is pályázó Cîțu erődemonstrációjának tartja a minisztercserét, amellyel korábbi nyilatkozatai szerint Orban nem ért egyet. A kormányátalakításról szóló sajtótalálgatásokra reagálva a pártelnök a napokban több ízben jelezte: a maga részéről elégedett a liberális miniszterek teljesítményével és nem tartja indokoltnak egyikük leváltását sem.

A média szerint az is fontos szempont lehetett a pénzügyminiszter eltávolításánál, hogy a kormány költségvetés-kiigazításra, illetve a helyi infrastruktúra-fejlesztésekre fordítható pénzalapok elosztására készül, és jelentősen megnöveli Cîțu politikai hatalmát, ha nemcsak jóváhagyóként, hanem – ügyvivő pénzügyminiszteri minőségben – javaslattevőként is részt vehet a költségvetési források elosztásában.

Az alkotmány elvileg szabad kezet ad a miniszterelnöknek a kormány összetételét illetően, de az USR–PLUS szövetség által jelölt egészségügyi miniszter egyoldalú leváltásakor kirobbant koalíciós válság megoldásaként áprilisban a kormánypártok megállapodtak arról, hogy a miniszterelnök ezentúl csakis a koalícióval egyeztetve alakíthatja át kormányát.

Erre utalva a csütörtöki kormányülést követő sajtóértekezletén Cîțu elmondta: már kedden tájékoztatta a koalíciós pártok vezetőit, hogy megvonta Nazarétól a bizalmat, majd amikor a tisztségviselő ennek ellenére nem volt hajlandó lemondani, a csütörtöki döntést megelőzően arról is tájékoztatta a pártvezetőket, hogy Nazare visszahívását akarja kezdeményezni az államfőnél és a koalíció vezetőinél, akik elmondása szerint ez ellen sem emeltek kifogást.

Iohannis aláírta

Aláírta Klaus Iohannis elnök azt a rendeletet, amellyel felmenti Alexandru Nazarét a pénzügyminiszteri tisztségből, egy másikkal pedig Florin Cîţu miniszterelnököt bízta meg a pénzügyminiszteri teendők ellátásával  – közölte az Államelnöki Hivatal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?