Nem működik sem a kormányzás, sem a koalíció egy USR–PLUS-os képviselő szerint

Elégedetlenségének adott hangot Facebook-bejegyzésében Tudor Benga, a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) parlamenti képviselője azzal a tervezettel kapcsolatban, miszerint a bírák és ügyészek ellen csak a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) jóváhagyásával lehet majd vádat emelni.

A politikus azt is nehezményezi, hogy a jelenlegi koalíció nem teljesíti a választási kampányban beígért nagy reformokat.

„Lenyeltük a közmondásos politikai békát. Valójában hatalmas békát nyeltünk le. Igen, felszámoltuk az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges visszaéléseket kivizsgáló ügyészséget, ezt a Frankensteint, amellyel Dragnea és a PSD örökre térdre akarta kényszeríteni az igazságszolgáltatást. De a CSM-nek az a bizonyos jóváhagyása, amelyet ezért cserébe elfogadtunk, ugyancsak a posztszovjet térség relikviája, aminek semmi köze egy civilizált ország független igazságszolgáltatásához” – írta a brassói politikus.

Eu nu v-am mințit niciodată și nici n-am de gând să încep acuma. De patru ani de când vă reprezint v-am zis cinstit de...

Közzétette: Tudor Benga – 2021. március 24., szerda

Benga szerint „úgy gondoltuk, hogy egy lépés előre, még ha kicsi is (...) én viszont nem akarok kéthetente lenyelni egy-egy békát”. A képviselő elsimerte, hogy a koalíciós kormányzásban kompromisszumokat kell kötni, „de az a baj, hogy a kormányzás egyáltalán nem megy jól. És a koalíció sem. Nemcsak arról van szó, hogy nem valósítjuk meg a nagy reformokat, amelyekről a kampányban beszéltünk, hanem a mindennapi kormányzás terén sem állunk rózsásan” – írta a Facebookon Tudor Benga.

A tavaly decemberi parlamenti választások után az USR–PLUS a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az RMDSZ-szel lépett koalícióra, hogy a választásokon győztes Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben többséget alakítsanak ki a törvényhozásban, és beiktassák a liberális Florin Cîțu által javasolt kabinetet.

(Nyitóképen: A koalíció megalakulása tavaly decemberben | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?