Megtiltatnák a betegek átirányítását az állami kórházakból a magánrendelőkbe

Törvénytervezetet nyújtott be szerdán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) két képviselője, amely megtiltaná, hogy az állami kórházak orvosai magán egészségügyi intézményekhez irányítsák a betegeket.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

A Nicu Fălcoi és Adrian Wiener képviselők által beterjesztett jogszabályjavaslat a páciensek jogairól szóló 2003/46-os törvényt, illetve az egészségügyi reformról szóló 2006/95-ös törvényt módosítaná.

Nicu Fălcoi arra hívta fel a figyelmet a tervezetet ismertető közleményében, hogy az állami kórházakban alkalmazott orvosok gyakran ahhoz a magánrendelőhöz vagy magánklinikához irányítják a betegeket, ahol ők maguk is dolgoznak; ezzel biztos bevételhez juttatják ezeket az intézményeket.

Adrian Wiener kifejtette, a magán egészségügyi intézményekben sokszor ugyanaz az orvos ugyanazt a szolgáltatást nyújtja pénzért, amire az állami egészségügyi intézményben ingyen jogosult a páciens. A helyénvaló az lenne, ha az amúgy is sérülékeny állapotú betegek az állami kórházakban kapjanak teljes körű orvosi ellátást – szögezte le az USR-s képviselő.

A tervezet fegyelmi vétségnek nyilvánítaná a tiltás megszegését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?