Hétfőn vitatják meg az új nyugdíjtörvény tervezetét

November 20-án, hétfőn vitatják meg a képviselőházban az új nyugdíjtörvény tervezetét – döntötte el szerdai ülésén az alsóház házbizottsága. A képviselők november 17-éig, péntekig nyújthatnak be módosító javaslatokat a tervezethez, amelyet hétfőn 10 órakor kezdődő ülésén véleményez az alsóház munkaügyi bizottsága, majd a plénum is megvitatja.

A képviselőház döntő házként szavaz az új nyugdíjtörvény tervezetéről, amelyet a szenátus kedden fogadott el. A jogszabályjavaslat 85 támogató és hat elutasító szavazatot kapott, 19 szenátor tartózkodott. A tervezet szerint 2024. január elsejétől 13,8 százalékkal 1785 lejről 2032 lejre nő a nyugdíjpont értéke, 2024. szeptember elsejétől pedig ismét nőni fognak a nyugdíjak az új képlet szerinti újraszámolás nyomán.

Illusztráció | Fotó: Agerpres
A jogszabályjavaslat azt is előírja, hogy a nyugdíjjogosultságot legalább 15 év járulékfizetés után lehet megszerezni, de ebbe az időszakba nem számítják bele a nem járulékfizetéses időszakokat (egyetemi tanulmányok, katonai szolgálat, betegszabadság, munkanélküliség, kitoloncolás, börtön vagy politikai fogva tartás ideje). Ugyanakkor a nők nyugdíjkorhatára 2035-ig fokozatosan eléri a férfiakét, és 65 év lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?