A beígért kétlépcsős emelés után jövőben ennyi lesz a legalacsonyabb nyugdíj

Lesznek nyugdíjak, melyek akár 80 százalékkal is megemelkednek a parlamentben most tárgyalt  törvénytervezetben előírt újraszámítás nyomán, mondta Simona Bucura Oprescu munkaügyi miniszter.

A tervezet ugyan vitát robbantott ki a kormánykoalícióban, de a miniszter a HotNews-nak adott interjúban kitart amellett, hogy adóemelés nélkül is lesz pénz az új nyugdíjtörvény végrehajtására. 
„Nagyon fontos, hogy a pénzügyminisztérium
növelje az adóbehajtás hatékonyságát, sikerüljön felvenni a harcot az adóelkerülés ellen, befejezni a folyamatok digitalizálását, így természetesen a nyugdíjakra is lesz pénz" – mondta a munkaügyi tárca vezetője.

Illusztráció: AdobeStock
Miközben a pénzügyminiszter a költségvetési hiány mélyülésétől tart, Bucura Oprescu szerint olyan erőfeszítésre van szükség, amit a „románok megérdemelnek, és végül is nem olyan nagy".

A munkaügyi miniszter szerint a nyugdíjak első ütemben január 1-jén emelkednek, amikor az infláció mértékével, 13,8%-kal növelik a juttatásokat, ami azt eredményezi, hogy a nyugdíjpont értéke a jelenlegi 1785 lejről 2032 lejre emelkedik. Szeptember 1-jéig pedig minden nyugdíjat újraszámolnak.

„Lesznek nyugdíjak, amelyek talán csak 1 százalékkal fognak emelkedni, de lesznek amelyek 80 százalékkal. Ezeket a szimulációkat az Országos Nyugdíj Pénztárnál dolgozók végezték, akik most a minimális szociális juttatásban részesülnek a számításaik szerint 87 százalékkal több pénzre lesznek jogosultak" – mondta Bucura Oprescu.

Hozzátette, az újraszámítást követően egyetlen nyugdíj sem fog a jelenlegi szint alá esni, és egyetlen romániai nyugdíjas sem fog kevesebbet kapni havi 1281 lejnél, ami a minimális szociális juttatás.
Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e az új törvényben előírt emelések fokozatos bevezetése, ahogyan azt a pénzügyminisztérium állította, a munkaügyi miniszter azt mondta, hogy ezt az észrevételt nem vették
figyelembe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?