Ciolacu: embertelen az 1980 lejes átlagnyugdíj

Két éven belül, 2025-től „igazságos" adóreformot szeretne, jelentette be hétfőn Marcel Ciolacu miniszterelnök. Nem közölt részleteket arról, hogy ez mit jelent, azonban az elmúlt két évben következetesen amellett érvelt, hogy a személyi jövedelmek és a vállalati nyereség progresszív adóztatására kell áttérni.

Ciolacu a romániai önkormányzati csúcstalálkozón tartott beszédében azt is elmondta, hogy továbbra is támogatja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által vitatott nyugdíjtörvényt, amely – Simona Bucura Oprescu (PSD) miniszter szerint is – a nyugdíjköltségvetés 40 százalékos növekedését eredményezné.
Az én nagyszüleim nem élnek, de ha azt gondolják, hogy továbbra is 1980 lejes átlagnyugdíjjal kellene folytatnunk, akkor azt mondom, ez már nem lehetséges. Ez embertelen. Nálunk van a legalacsonyabb szegénységi küszöb Európában. Egy kiszámítható, igazságos adóreformmal kell előállnunk 2025-2026-ban" – mondta Ciolacu.

Illusztráció: Pexels
Az a kihívás, hogy idén készüljön el az állami költségvetés, hogy februártól az önkormányzatok is összeállíthassák a sajátjukat, mondta a kormányfő. Arra is kitért, senki nem »kobozta el« az önkormányzatok pénzét. Romániának nem makrogazdasági problémája van, hanem a hiány és a kiadások rangsorolása terén vannak gondok.

Túl sokat költöttünk minden irányba, és elfelejtettünk egy lényeges dolgot: december 31-én lezárjuk az EU többéves pénzügyi ciklusát. Nem maradhatunk újra 54%-os abszorpciónál, mint az előző költségvetésben, legalább 9 százalékkal ezt meg kell haladnunk" – mondta a miniszterelnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?