Mégsem „tiszta” a belügyminiszter doktori dolgozata, a BBTE ismét megvizsgálja

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) ismét megvizsgálja Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozatát, miután újabb plágiumgyanú merült fel azzal kapcsolatban. Az egyetem csütörtöki közleményében arról tájékoztatott, hogy a Bode disszertációjával kapcsolatban megjelent új információk ismeretében az etikai bizottság ismét megvizsgálja a dolgozatot.

Lucian Bode belügyminiszter | Fotó: AgerpresTekintettel az ügyet övező nagy érdeklődésre ezúttal független nemzetközi szakértőket is bevonnak a vizsgálatba – szögezték le. Az egyetem képviselői emlékeztettek, hogy az etikai vétségek gyanúját az ezeket jelző panasz alapján vizsgálják ki, illetve, ha egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre, hivatalból kivizsgálást indítanak, ez azonban csak a meglévő bizonyítékokra szorítkozhat. Minden más megközelítés törvénytelen lenne és szembe menne az ártatlanság vélelmének elvével. „A vizsgálat azonban újraindítható, valahányszor új bizonyítékokkal állnak elő az érdekeltek” – fogalmaztak a közleményben.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetemszerdán november 2-án jelentette be, hogy továbbította az oktatási minisztériumnak, illetve az Egyetemi Okleveleket és Címeket Tanúsító Országos Tanácsnak (CNATDCU) az intézmény etikai bizottságának határozatát Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozatáról. A BBTE közölte azt is, hogy nem elemezte a dolgozat tudományos értékét, mert ez nem képezte a vizsgálat tárgyát. Hangsúlyozta azonban, hogy az etikai bizottság határozata „egyértelmű” etikai vétségeket állapított meg, és ajánlásokat fogalmazott meg Lucian Bode számára, amelyek figyelembe vételére közvetlenül nem kötelezhető a belügyminiszter, mivel nincs szerződéses viszonyban az egyetemmel.

A BBTE emlékeztetett arra is, hogy nem az etikai bizottság hatáskörébe tartozik a doktori címek visszavonása, ezért továbbították a testület határozatát az illetékes intézményhez, a CNATDCU-hoz. Az egyetem korábban közzétette az etikai bizottság következtetéseit Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozatával kapcsolatban. A testület megállapította, hogy a disszertáció szerzője egy sor etikai vétséget követett el, hibásan idézett más művekből és néhány részletet plagizált is. Az etikai bizottság szerint az észlelt hibák nem indokolnak szankciókat, de elvárják a belügyminisztertől és a dolgozatát publikáló kiadótól, hogy javítsa ki a feltárt hiányosságokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?