Megérzi majd az egészségügyi dolgozók zsebe, ha nem oltatják be magukat

Az egészségügyieknek teszteltetniük kell majd magukat, ha nincsenek immunizálva.

Az oltatlan egészségügyi dolgozóknak vélhetően időszakosan teszteltetniük kell majd magukat koronavírusra, saját költségen, jelentette ki szombaton az egészségügyi miniszter.

Ioana Mihăilă az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket érintő rendelet kilátásba helyezett módosítása kapcsán beszélt erről. Rámutatott, a pácienseknek többek között ahhoz is joguk van, hogy olyan orvossal, asszisztenssel, ápolóval kerüljenek kapcsolatba, aki nem jelent kockázatot számukra, aki kevés valószínűséggel fertőzheti meg őt, és ez csak oltással érhető el.

„Nem tudunk senkit sem kötelezni arra, hogy oltassa be magát, és nem is akarjuk ezt tenni. Mi tájékoztatni akarunk, illetve meg akarjuk könnyíteni az oltottak munkáját. (...) Az oltatlan egészségügyi dolgozóknak vélhetően időszakosan teszteltetniük kell majd magukat, és ennek költségeit a tesztelt személynek kell állnia, nem fizeti az intézmény vagy az egészségügyi minisztérium” - fogalmazott, nyomatékosítva, hogy egyelőre csak egy körvonalazódó tervezetről van szó, nem született még végső döntést erre vonatkozóan.

(Nyitókép: Farkas Endre)

Kapcsolódók

Kimaradt?