Újabb adag Johnson&Johnson vakcina érkezik

A szállítmány fele Erdélybe kerül, kérdés, hogy lesz-e rá igény.

48 ezer adag Johnson&Johnson oltóanyag érkezik június 17-én Romániába. Az oltási kampányt koordináló országos bizottság tájékoztatása szerint a szállítmányt a Cantacuzino Intézetben helyezik el, majd szétosztják a regionális központok között. Erdélynek 24 ezer dózist szánnak, ezt a mennyiséget egyenlő arányban osztják el Kolozsvár, Brassó és Temesvár között.

Mostanáig a Johnson&Johnson 577 300 vakcinát szállított Romániának, de csak 225 331 adagot adtak be, ami a csökkenő oltási hajlandóság következménye. Eddig közel 15 millió adag oltóanyagot kaptunk, aminek a 60 százaléka került felhasználásra. Az oltásra jelentkezők kis száma miatt fennáll a veszély, hogy az oltóanyag egy részének lejár a szavatossági ideje.

Ezen okból kifolyólag a hatóságok lemondtak a Romániának járó vakcinák egy részéről. Az Európai Bizottsággal közösen megállapított ütemterv értelmében júniusban 7 millió dózis vakcina kellett volna érkezzen, végül azonban csak 2,6 milliót igényeltünk.

Ugyancsak a csekély érdeklődés miatt bezárják az oltási központok egy részét. Ezt Andrei Baciu egészségügyi miniszter jelentette be.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?